Bogić Bogićević

Mi smo u Europi iako čitav život molimo da nas EU primi

23.02.2019.
u 08:30

Bosna i Hercegovina je suverena država, BiH je članica Ujedinjenih naroda, BiH je međunarodno priznata država, ali BiH još nisu priznali svi njezini građani, kao i dio vlasti, onih koji su nedavno izabrani - istaknuo je jučer Bogić Bogićević, nekadašnji član Predsjedništva bivše SFRJ, na tribini Univerziteta u Sarajevu, održanoj u povodu Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine. 


Naglasio je da je 1. ožujka jedan od najznačajnijih datuma u modernoj Bosni i Hercegovini kada se više od dvije trećine građana izjasnilo za neovisnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu te da je referendum bio uvjet za priznanje Bosne i Hercegovine.


- I poslije toliko godina, ovaj datum obilježava se samo u jednom dijelu BiH, u Federaciji Bosne i Hercegovine. Koncept vlasti uspostavljen je u Daytonu, mora se mijenjati kako bismo u središte vratili čovjeka, u suprotnom ćemo dugo čekati da se stvari normaliziraju - naglasio je Bogićević. Komentirajući upozorenje Europskog parlamenta da se moraju ubrzati reforme u Bosni i Hercegovini, Bogićević je rekao da europske deklarativne sugestije slušamo skoro 30 godina, ali i da, nažalost, nemamo alternativu i moramo u Europu.


- Mi jesmo u Europi iako cijeli život molimo da nas Europa primi – naglasio je Bogićević i dodao kako bi volio da Europa zna što hoće. On je podsjetio na devedesete godine kada su Sjedinjene Američke Države rekle da je Jugoslavija europski problem. - Nažalost, nas je Europa tretirala kao da se ovdje dogodila elementarna nepogoda. I dok smo krvarili, opet je Amerika preuzela stvar u svoje ruke – napomenuo je Bogićević.

Prvi ožujka obilježava se kao Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine još od 1992. godine. Naime, 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine u Bosni i Hercegovini održan je referendum o neovisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?