sastanak

Mektić razgovarao s veleposlanikom Češke - Svi kapaciteti podređeni borbi protiv terorizma

mektić
22.12.2015.
u 16:20

Prioriteti u radu Ministarstva sigurnosti BiH i u narednom periodu bit će borba protiv terorizma i organiziranog kriminala, najavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tijekom sastanka u Sarajevu s veleposlanikom Češke Republike Jakubom Skalnikom.

Zbog toga je ocijenjeno da će razmjena informacija i iskustava sa zemljama Europske unije i regiona biti od izuzetnog značaja.

Ministar Mektić je upoznao veleposlanika Skalnika i o inicijativi koju je nedavno pokrenuo, za uspostavljenje regionalnog centra za borbu protiv terorizma i krijumčarenja oružja, te da u idućoj godini očekuje konkretan iskorak u ovoj oblasti.

- Sve kapacitete ćemo podrediti borbi protiv terorizma. To je dugotrajan i složen proces protiv kojeg ćemo se boriti represivnim mjerama, ali ćemo djelovati i preventivno kroz pokrenute projekte deradikalizacije - naglasio je Mektić.

Također, konstatirano je da postoje mogućnosti za dalje unaprjeđenje dosadašnje dobre suradnje između Češke i BiH u oblasti sigurnosti. Posebno se to odnosi na podvodno deminiranje, te je najavljeno da će se i u idućoj godini Češka nastaviti pružati pomoć u uklanjanju neeksplodiranih sredstava pod vodom i obuku ronilaca.

Tijekom razgovora pozitivnim je ocijenjen ostvareni napredak u pregovorima sa EUROPOL-om, koji je dobio odobrenje Europskog parlamenta za potpisivanje operativnog i strateškog sporazuma sa BiH, čime će se značajno unaprijediti razmjena informacija, ali i olakšati zajedničke istrage u borbi protiv prekograničnog kriminala, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

- Uspostavljanje suradnje sa EUROPOL-om na ovom nivou za nas je izuzetno važno jer stvaramo uvjete da budemo dio jedinstvenog europskog sigurnosnog sistema - poručio je Mektić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?