Izložba slika

Međunarodna likovna kolonija Srebrenica dio franjevačkoga zauzimanja za novi, bolji svijet

22.12.2016.
u 10:00

U Galeriji “Kristian Kreković” Franjevačkoga samostana Tuzla predstavljena je izložba slika nastalih na 1. međunarodnoj likovnoj koloniji – Srebrenica 2016. Organizatori su Franjevački samostan Tuzla i HKD Napredak – Glavna podružnica Tuzla. Likovna kolonija u gradu-simbolu i kolijevci Franjevačke provincije Bosne Srebrene dio je projekta osnivanja Centra za dijalog mir i pomirenje, kojemu su ciljevi, uz redovitu pastoralnu skrb katolika ovoga područja, hodočašća, njegovanje franjevačke duhovnosti i prisutnosti, gradnja samostana, crkve, muzeja i ostalih sadržaja te organiziranje likovne kolonije, simpozija, studijskih dana i akademija. Izložbu je otvorio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Okupljene ljubitelje umjetnosti pozdravio je fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkoga samostana Tuzla, naglašavajući da Galerija “Kristian Kreković” u deset godina želi približiti umjetnost čovjeku i čovjeka umjetnosti, te u tome bi smislu trebalo gledati i izložene eksponate nastale na ovogodišnjoj međunarodnoj likovnoj koloniji u Srebrenici. Fra Joso Oršolić, župnik župe Zvornik-Srebrenica i ravnatelj HKO Kruh svetog Ante FP Bosne Srebrene, u Tuzli je progovorio o ideji i realizaciji likovne kolonije u Srebrenici, o simboličkom značenju tog istočnobosanskoga grada za svijet i za franjevce Bosne Srebrene. Snježana Mutapčić, povjesničarka umjetnosti iz Sarajeva, predstavila je umjetnička ostvarenja sa srebreničke likovne kolonije, naglašavajući ulogu franjevaca u sveobuhvatnoj kulturnoj povijesti BiH.

Istaknula je da je i projekt međunarodne likovne kolonije Srebrenica zapravo dio toga franjevačkoga zauzimanja za novi, bolji svijet i čovjeka u BiH.

Izložbom su predstavljena djela Vladimira Vlatka Blažanovića, Ante Čule, Dejana Durakovića, Žanne Erdelji, Stijepe Gavrića, Mladena Ivešića, Ante Jurkića, Ante Kajinića, Slavena Milićevića, Borisa Pejića, Zvonimira Peraka, Rie Trdin, fra Petra Vidića i Marka Živkovića. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije