Federacija BiH

Među oduzetom imovinom dionice, vozila, hoteli, ali i iznosi od 20 KM

14.02.2018.
u 21:30

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom trenutačno upravlja imovinom vrijednom oko 15 milijuna konvertibilnih maraka (14,627.191,76 KM). Riječ je o oduzetim novčanim sredstvima, dionicama, nekretninama, hotelu, studentskom domu, benzinskoj crpki, motornim vozilima, građevinskom materijalu..., stoji u izvješću spomenute Agencije koje je nedavno razmatrano na sjednici Vlade Federacije BiH, piše Večernji list BiH. 

U razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2017. godine Agencija je postupala po 10 novozaprimljenih sudskih odluka, od čega pet presuda o trajnom oduzimanju nezakonito stečene imovinske koristi i pet odluka o određivanju privremenih mjera. Riječ je uglavnom o odlukama koje se odnose na oduzimanje novca. Najveći iznos koji je u spomenutom razdoblju oduzet iznosi 105.500 eura, i to prema odluci Županijskoga suda u Sarajevu. Zanimljivo je spomenuti i najmanji oduzeti iznos.

Kako se navodi u izvješću Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, 28. kolovoza 2017. godine Agencija je zaprimila presudu Općinskog suda u Tešnju kojom je od osuđene osobe trajno oduzet novčani iznos od 20 KM. - Kako je riječ o gotovom novcu koji se, u skladu sa zakonom moralo preuzeti radi uplate istog u proračun Federacije Bosne i Hercegovine, Agencija je neposredno nakon prijema presude, izvršila fizičko preuzimanje predmetnoga novca u prostorijama Policijske uprave Tešanj te uplatu istog u proračun Federacije Bosne i Hercegovine - stoji u izvješću.

U drugoj polovini prošle godine Agencija je privremeno ili trajno dobila na upravljanje i luksuzan stambeni objekt u Sarajevu, 25.650 KM, vozilo audi A6 i motocikl Gilera Nexus 300, 8172,76 KM, džip marke Ford, 32.301,74 KM, 47.520 KM, poslovni objekt u Bihaću. Treba naglasiti kako je trajno oduzeti novac stečen kaznenim djelom na inicijativu ravnatelja Agencije za upravljanje oduzetom imovinom uplaćen u dobrotvorne svrhe.

Naime, ravnatelj Agencije je predložio Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da donese zaključak o darivanju 49.360,78 KM Udruzi “Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine” (Roditeljska kuća) u Sarajevu, osobito zbog činjenice što bi se na taj način ostvarila svrha provođenja zakona te činjenice da je praksa zemalja članica Europske unije da imovinska korist pribavljena kaznenim djelom koja je oduzeta od počinitelja istih, bude darovana institucijama koje se bave humanitarnim i drugim radom kojim se doprinosi očuvanju i razvoju društvenih vrijednosti te kako bi se javnosti poslala jasna slika da se kriminal ne isplati. Vlada FBiH je prihvatila taj prijedlog. S druge strane, oduzeti građevinski materijal, koji je Agencija pokušavala prodati dva puta, usmjeren je na izgradnju stambenih objekata za branitelje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije