Posavski srednjoškolci praktično znanje stječu u školskim plastenicima

Mato će nakon školovanja preuzeti obiteljsko gospodarstvo

15.11.2022.
u 19:59

Profesori dviju srednjih strukovnih škola u Posavskoj županiji - u Orašju i Odžaku, prepoznatljivih i u isticanju po modernom pristupu edukaciji učenika, ne samo kroz teoriju nego i praksu, tvrde kako bez prakse teorija u strukovnim zanimanjima ostaje samo mrtvo slovo na papiru.

Teorija i praksa jedna cjelina 

Uspješnim projektom edukacije za CNC operatera pokazali su se doraslima odgovoriti na zahtjeve gospodarstva Posavske županije, a potvrđuju to već nekoliko godina novim pristupom organizacije praktične nastave poljoprivrednih usmjerenja. Zaintrigirao nas je prekrasan prizor u blizini SSŠ u Orašju. Učenici rado obnavljaju plastenike, sade biljke i praktično usvajaju ne samo znanja nego i ljubav prema svom budućem usmjerenju. Profesorica Marija Porobić, koja predaje stručne poljoprivredne predmete, ističe kako učenici obavljaju praksu angažiranjem u njihovim dvama plastenicima. - Proizvodimo trenutačno mladi luk i zimsku salatu, učenici obavljaju sve potrebne agrotehničke zahvate - od obrade, gnojidbe, sadnje do prihrane. Imamo oko 600 presadnica te luk, a učenici s osmijehom usvajaju nova znanja. Nekako im je ljepše biti na terenu nego u učionici, ali i jedno i drugo je važno - kaže profesorica Marija.

Praksu obavljaju učenici 4. razreda Srednje strukovne škole, no ponekad im se pridruže i učenici drugoga razreda. - Dio proizvoda u dogovoru s Ministarstvom i školom prodamo, a dio podijelimo ustanovama kao što su vrtić, Crveni križ, udruga djece s posebnim potrebama. O tome će se već dogovoriti kada povrće za 15-ak dana prispije za konzumaciju - objašnjavaju nam. Planiraju pod plastenikom i proizvodnju cvijeća, no još je mnogo posla oko uređenja plastenika. - Ranije smo uzgajali paprike, krastavce, kupus, rajčice, ali sve to zahtijeva i ferijalnu, odnosno ljetnu praksu. Učenika je sve manje pa ne mogu obavljati i taj oblik prakse - kažu nam iz škole, ipak ne gubeći nadu kako će i u takvoj nakani uspjeti. Dobili su i kontejner gdje mogu držati svoje poljoprivredne alate, a planiraju, kažu nam, urediti prilaze kako ne bili blatnjavi.

Mladi budućnost agrara

Učenici ne skrivaju oduševljenje praktičnim radom. Jedan od njih je i Mato Marković, učenik 4. razreda poljoprivredne škole. - Sve ovo nije mi strano jer se kući bavimo poljoprivrednim radovima i uzgojem bikova za prodaju, a proizvodimo i žitarice. Logičan je slijed da ja nastavim voditi gospodarstvo. Uz ovakav pristup škole mogu još više naučiti - tvrdi učenik Marković koji namjerava nastaviti poljoprivredno školovanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?