upozorenje stručnjaka

Masovno se koriste kapi za odčepljivanje nosa, a one nisu nimalo bezazlene

ilustracija
09.12.2019.
u 19:54

Prema podacima Agencije za lijekove RH, ljudi sve češće kupuju proizvode za odčepljivanje nosa. Riječ je najčešće o kapima i sprejevima za nos koji se bez recepta mogu kupiti u ljekarni, zbog čega se na kapi u većini slučajeva gleda kao na potpuno bezazlen lijek. No to nije baš tako jer njihovom nekontroliranom upotrebom dolazi do trajnog oštećenja sluznice, ali i ovisnosti. Koliko kapi za nos mogu biti opasne za zdravlje, za Tportal.hr odgovorio je dr. Damir Miličić, otorinolaringolog iz Specijalne bolnice Agram.

Koliko se dugo kapi i sprejevi za nos smiju koristiti

Iz Hrvatske farmaceutske komore upozoravaju da se kapi za nos smiju koristiti najviše nekoliko dana jer izazivaju sušenje sluznice, kao i sve učestaliju primjenu i ovisnost te u potpunosti uništenje sluznice nosa, a s time se slaže i dr. Damir Miličić.

'Kapi i sprejevi za nos prvenstveno se upotrebljavaju da bi se omogućilo normalno disanje kroz nos prilikom prehlade. U pravilu bi se trebale upotrebljavati najviše četiri dana. Način djelovanja svih vrsta kapi i sprejeva je isti i svi spadaju u tzv. dekongestive - izazivaju smanjenje protoka kroz male krvne žilice i time smanjuju oticanje sluznice nosa i proizvodnju sluzi', objašnjava dr. Miličić.

Do kojih oštećenja može doći

Problem se javlja kada osoba samoinicijativno krši pravila napisana u uputama za korištenje, odnosno prekomjerno i dug period koristi kapi za nos.

'Zbog njihovog dugotrajnijeg djelovanja nastaje poremećaj u radu same sluznice. Stanice sluznice nosa imaju male trepetljike (dlačice) koje se sinkrono poput valova pokreću u smjeru prema ždrijelu, gurajući sluz. Dlačice postaju nepokretne i zastoj sluzi omogućava lakši razvoj upalnih procesa. Isto tako, jer su u pravilu te aktivne tvari kratkog djelovanja, javlja se povratni efekt koji naglo opet poveća propusnost krvnih žilica i izazove oticanje. Tako se stvara zatvoreni krug ovisnosti', upozorava otorinolaringolog.

Mnogi ne mogu započeti dan ili zaspati bez kapi za nos

O problemu ovisnosti o kapima za nos rijetko se ili gotovo uopće ne govori, no činjenica je da je ovaj problem sve prisutniji. Farmaceuti sve češće svjedoče tome da ista osoba u ljekarni od njih kupi i desetak bočica kapi za nos tjedno, no kako nema zabrane da joj se proda bezreceptni lijek, ona sama odlučuje o tome u kojoj ih mjeri želi koristiti.

Upravo zato što se mogu kupiti bez recepta mnogi ih doživljavaju bezopasnima i ignoriraju upozorenja koja pišu u uputama. Štoviše, mnogi ne mogu započeti dan ili zaspati bez proizvoda za odčepljivanje nosa.

'Farmaceutska industrija stvara mišljenja o potrebi liječenja i diktira smjernice. Sva legislativa podređena je tome. Tako je prisutna proizvodnja sve većeg broja pripravaka za liječenje problema s nosom i javno se reklamira, uz ono obvezno o informiranju o nuspojavama s liječnikom ili ljekarnikom. Što će i kada osoba koja mjesecima i godinama troši kapi i sprejeve odlučiti i hoće li potražiti stručnu pomoć, osobni je izbor i procjena', rekao je dr. Miličić.

Kapi za nos dosad nisu bile davane na recept, a to se, tvrdi otorinolaringolog, sigurno neće promijeniti.

'Kako poslovica kaže - svatko je kovač svoje sreće, a isto tako i svoga zdravlja. Današnji ritam života ostavlja malo prostora za direktnu komunikaciju među ljudima i zato svi pribjegavaju rješenjima ponuđenim oglašavanjem ili sugeriranim na forumima ili pretraživačima', rekao je dr. Miličić.

Farmaceuti bi trebali biti glas razuma

Iz Hrvatskog farmaceutskog društva rekli su kako je prava šteta to što hrvatski zdravstveni sustav nije prepoznao ljekarnike kao stručnjake koji mogu pridonijeti tome da se pacijenti pridržavaju propisane terapije te da se prepoznaju i spriječe nuspojave bezreceptnih lijekova, a koji su šesti uzrok smrti u svijetu, ali i smanji broj prodanih lijekova.

'Pacijenti pod utjecajem reklama i drugih izvora neodgovorno koriste te proizvode, a trebalo bi pripaziti na tu terapijsku skupinu jer se proizvodi mogu koristiti samo tri dana', upozorila je predsjednica Hrvatske farmaceutske komore Ana Soldo.

Što koristiti kao alternativu

Umjesto učestalog korištenja kapi i sprejeva za nos struka predlaže prirodne preparate kao što su morska voda ili inhalatori jer ne djeluju agresivno na sluznicu nosa.

'Sigurna i djelotvornija upotreba je raznih otopina za ispiranje nosne šupljine. Sve su u osnovi otopina natrijevog klorida u vodi u koncentraciji koja je istovjetna onoj u našoj krvi - takozvana fiziološka. Postoje i pripravci s nešto većom koncentracijom i oni su efektniji u svom djelovanju. Objašnjenje djelovanja relativno je jednostavno. Osjetni živci imaju sposobnost aktivirati obrambene procese u nosnoj sluznici kada su podraženi raznim podražajima (temperatura, kiselost, dim, hlapljivi iritansi). Jačina podražaja proporcionalna je reakciji ako je rad živaca uredan. Ako su oni postali preosjetljivi, onda burno reagiraju na vrlo male promjene i uzrokuju naticanje sluznice, vodeno curenje nosa te kihanje. Veće koncentracije natrijevog klorida u živcima prekidaju proizvodnju tvari koje otpuštene iz živaca uzrokuju sve te reakcije', za kraj čitateljima objašnjava dr. Damir Miličić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?