Ministar prostornog uređenja FBiH

Martić: Poslove izvođenja radova i projektiranja u Federaciji i dalje mogu obavljati tvrtke iz cijele BiH

Josip Martić
14.06.2022.
u 13:51

U Federaciji i dalje poslove izvođenja radova i projektiranja mogu obavljati tvrtke iz cijele Bosne i Hercegovine, pa tako i one sa sjedištem u Republici Srpskoj, tvrdi ministar

Nakon što je Vlada Federacije BiH donijela novu Uredbu o uređenju gradilišta, obveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju, od pojedinih tvrtki iz Republike Srpske koje se bave izvođenjem radova i projektiranjem, kao i od nadležnog Ministarstva u Vladi RS mogle su se čuti neopravdane kritike kako je Vlada Federacije BiH diskriminirala stručnjake s položenim stručnim ispitom iz Republike Srpske, priopćeno je iz Ministarstva prostornog uređenja FBiH.

- Potrebno je reći kako su sve te reakcije pomalo začuđujuće, te da predstavljaju iskaz evidentno pogrešnog tumačenja. U Federaciji i dalje poslove izvođenja radova i projektiranja mogu obavljati tvrtke iz cijele Bosne i Hercegovine, pa tako i one sa sjedištem u Republici Srpskoj. Namjera je da se kroz uspostavljanje registra licenciranih inženjera ima uvid u kompetencije projektanata, kontrolora, nadzora, i voditelja gradilišta na objektima i građevinama za koje samo Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdaje odobranja za građenje, dakle na najsloženijim zahvatima. Za sve one građevine za koje građevinske dozvole izdaju općine i županije sve ostaje kao i do sada, ističe federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Kaže kako je svakako jedan od učinaka koji se htio postići ovom Uredbom bio taj da se i na određeni način zadrži u punom kapacitetu nadležnost ovog ministarstva u pogledu organiziranja polaganja stručnih ispita.

-Ovo se najvećim dijelom odnosi na poticanje stručnih osoba koje dolaze sa područja Federacije da stručni ispit polažu pri ovom ministarstvu. I ono najvažnije što je unijelo dosta pomutnje, sve one stručne osobe koje su položile stručni ispit kod nadležnog ministarstva RS imaju sva prava koja su im i do sada pripadala. I da se vratim na početak, kolege iz Republike Srpske su iskazale neopravdano nezadovoljstvo, jer Federacija je uvela u ovom propisu alat, registar koji u RS-u egzistira dulje vrijeme. Dakle ništa se značajno nije promijenilo u odnosu na stečena prava stručnih osoba i tvrtki iz Republike Srpske, naglašava ministar Martić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije