kreševo

Mario iz Splita uz minerale se oporavio od moždanog udara

12.10.2020.
u 12:27

Jedinstvena manifestacija u BiH, Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila i dragog kamenja, održana je i ove godine u Kreševu. Sedamnaesto izdanje Sajma održano je u skladu s epidemiološkim mjerama, na otvorenom, na Trgu fra Grge Martića. Vrijeme je poslužilo organizatore, Zavičajnu udrugu Kreševski citrin, te je broj posjetitelja bio iznad svih očekivanja, piše Večernji list BiH

“Mi nismo htjeli prekinuti tradiciju održavanja ove manifestacije, koja traje već 17 godina, ali kako nismo htjeli ugroziti ničije zdravlje, odlučili smo se organizirati Sajam na otvorenom. Ispostavilo se da je ovakva odluka pun pogodak. No, zbog epidemije ove godine imamo puno manji broj izlagača, njih 25, uglavnom iz BiH, dok je jedan dio iz RH, iz Lepoglave i Splita”, kazao nam je Alojz Filipović, član Organizacijskog odbora.

Izlagači došli iz...

Od izlagača iz Lepoglave, udruge Lepoglavski ahat, doznajemo da bi oni u Kreševo sa svojim eksponatima, među kojima je najpoznatiji mineral iz imena udruge, ahat, došli i da Sajma nije bilo. “Mi bismo opet došli u Kreševo, u koje dolazimo kad god imamo priliku. I kad krenem s obitelji na more, najprije svratimo u Kreševo pa onda tek do odredišta. Jednostavno, zavoljeli smo ovo mjesto, a Sajam minerala u Kreševu za nas je poseban i da ga ove godine zbog epidemije nije bilo, mi bismo došli sa svojim mineralima, pokazali ih onima koji žele, uživali u posjetu, ali dolazak nikako ne bismo propustili”, kazao je Damir Vrtat iz udruge Lepoglavski ahat čiji članovi na Sajam minerala dolaze od samog početka. Mario Radan iz Splita, invalid Domovinskog rata, ove je godine prvi put na Sajmu u Kreševu. Oduševljen je manifestacijom kakvu bi, kaže, poželio imati i u gradu pod Marjanom jer bi sasvim sigurno pomogla u podizanju svijesti o bogatstvu minerala na ovom području te prezentiranje minerala ovog područja, a uglavnom je riječ o gipsu, kalcitu i kalijevim karbonatima, među kojima je i bezvodni gips u narodu poznat kao Gospino staklo, podigla na višu razinu. “Moja potraga za mineralima počela je još 80-ih. Kako sam invalid Domovinskog rata, nakon rata imam puno više vremena tragati i odazvati se njihovu zovu. To je nešto što mogu shvatiti samo istinski zaljubljenici u minerale. Ja sam prije dvije godine imao moždani udar. Potpuno sam se oporavio zahvaljujući mineralima, kretanju i potrazi za mineralima”, ispričao nam je Splićanin Mario Radan.

Ljubav prema mineralima

Mariovu ljubav prema mineralima i kristalima u Kreševu dobro razumiju, i to Kreševljaci različitih naraštaja. Bogatstvo srednjobosanskog škriljavog gorja jedinstveno u svijetu i prepoznatljivo po, npr., nalazištima hijalofana u Busovači i citrina u Kreševu, rado istražuju i mladi iz Kreševa. Na svom štandu izložili su ih Sara i Dora Bešlić i Dinko Kesić. Većinu izloženih eksponata sami su pronašli, kaže nam ponosno troje mladih Kreševljaka zbog kojih Sajam minerala, kristala, fosila i dragog kamenja u Kreševu, već prepoznatljiv brend ovog mjesta, ima svijetlu budućnost.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?