Nacrt Zakona o porezu na dohodak

Manji porez na plaće do 800 maraka, dok će se one iznad dvostruko više oporezivati

02.05.2017.
u 09:00

Nacrt Zakona o porezu na dohodak, koji je Vlada Federacije BiH utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru s obrazloženjem kako postojeći sustav poreza na dohodak u Federaciji BiH ne osigurava zadovoljavajuću razinu pravičnosti u oporezivanju, trebao bi jamčiti osiguranje srednjoročne fiskalne održivosti kroz znatno smanjenje opterećenja na rad. Prednacrt poreza na dohodak doživio je značajne promjene u odnosu na prednacrt iz studenoga 2016. godine.

Porez na sva primanja

Kako je naglašeno, novi zakon je zadržao koncept postojećega, s time da je sada fokus na otklanjanju nedorečenosti, proširenju porezne osnovice dohotka većim obuhvatom izuzetih prihoda, smanjenju nameta poreza na niska primanja ili njihovo ukidanje, uvođenju metodologije i mehanizama koji pružaju podršku borbi protiv porezne evazije i “sive ekonomije”. Trenutačno porez na dohodak iznosi 10 posto, s tim da topli obrok, regres i naknada za prijevoz nisu oporezivi. Također, postoje i porezni odbici ako uzdržavate bračnog partnera ili imate djecu.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije