skok cijene

Malina sve skuplja, nema je tko uzgajati

maline
08.07.2020.
u 07:51

Pojedini otkupljivači malina u Republici Srpskoj uzgajivačima su ponudili cijenu malina koja se kreće oko 3,30 KM po kilogramu, što je više nego lani, a na skok cijene utjecao je slabiji rod usljed loših vremenskih uvjeta. 

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže kako je ove godine zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta dosta manji rod svih voćnih vrsta, pa tako i malina, međutim, kako on tvrdi, trenutno vrijeme je utjecalo da kvaliteta maline bude dobra., pišu Nezavisne novine. 

"Rod je podbacio, kao i kod sveg ostalog voća, ali je rod kvalitetan, što će se amortizirati dobrom cijenom i bit će je lako prodati. Velika je sreća kada proizvodi odmah nađu tržište i prodaju se, to je veliki uspjeh za proizvođače", kaže Dojčinović.

On ističe dakako se pojedini proizvođači bune jer smatraju da bi cijene trebae biti budu veće, ali kako kaže, cijena od tri do 3,5 KM je izuzetno dobra i nema potrebe da se bilo tko žali.

"Otkupljivači su većinom objavili cijene oko 3,30 KM, u Srbiji se kilogram plaća četiri KM, te proizvođači traže da se izjednače sa Srbijom, ali mislim da je i kod nas cijena izuzetno dobra", rekao je Dojčinović.

Dobrisav Blagojević, član Udruženja malinara "Vilamet" i član Skupštine ovog udruženja, kaže kako je u Bratuncu jedna hladnjača ponudila cijenu maline od tri KM. Ističe kako je rod manji nego lani, gotovo pa dva puta majni, ali je kvaliteta kod većine proizvođača dobra u ovisnosti na koji način su tretirali svoje maline.

"To je utjecalo i na otkupnu cijenu ove godine, ona neće biti ispod tri KM, te se već traži cijena od četiri KM. Sljedeće godine cijena malina će biti daleko veća, jer malina nema, prinosi su sve manji i hladnjače su praznije", kaže Blagojević i dodaje kako u ovom trenutku koliko god se proizvede, sve se odmah i otkupi.

Pojasnio je kako maline uzgaja 34 godine te kako će malina biti sve skuplja, jer je nema tko uzgajati.

"Mojoj djeci ne pada na pamet da to rade, omladina je otišla po svijetu, mi koji smo ostali na to radimo i od toga živimo, ali za 10 godina hladnjače će ovdje moći samo 'golubove' otkupljivati", rekao je Blagojević.

Ističe kako je cijena lani bila 2,5 KM po kilogramu, a sada nije ispod tri KM. 

Dodao je kako nema velikih količina maline ove godine na ovim prostorima. 

"Imali smo sušnu jesen, sušnu zimu i proljeće koje je bilo takvo da je utjecalo da malina nema. Imam dva malinjaka, jedan je izuzetno loš, ali je drugi dobar", rekao je Blagojević.

Mićo Stanojević iz Poljoprivredne zadruge "Argos" iz Bratunca, koji otkupljuje maline i ima hladnjaču od 300 tona, kaže kako još nisu formirali konačnu cijenu, ali se zna da ona neće biti ispod tri KM po kilogramu.

"Cijena ovisi od ponude i potražnje, te je li malina rodila ove godine ili nije, na nju utiču vremensku uvjeti. Cijena prošle godine je bila 2,5 KM, sada je za 20 posto skuplje. Na skok cijene maline je utjecalo to što ona nije rodila. Mi pokrivamo područje Bratunca, Srebrenice, Milića i Vlasenice", pojasnio je Stanojević.

On je istaknuo kako su neki otkupljivači već priopćili cjenu od tri KM po kilogramu, te kako nije upućen da se netko žalio na tu cijenu od proizvođača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?