Mirko Šarović

'Mali Schengen' oslobodio bi protok ljudi, roba, kapitala i usluga

24.10.2019.
u 15:07

Inicijativu 'Mali Schengen' snažno podržava ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović jer bi, po njegovom mišljenju, doprinijela većoj ekonomskoj i trgovinskoj suradnji u regiji zapadnog Balkana, efikasnosti i konkurentnosti kompanija, slobodnom tržištu i trgovini.

Deklaraciju su pokrenule Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija te pozvale ostale zemlje zapadnog Balkana da je podrže, napomenuo je Šarović u današnjoj izjavi novinarima u Sarajevu.

'Mali Schengen', po njegovom mišljenju, treba značiti slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga i imati smisla ako su sve zemlje zapadnog Balkana upućene u tu inicijativu i suglasne da bude implementirana što prije s obzirom na procedure koje bi svaka od njih morala proći. 

Odgovarajući na novinarska pitanja, Šarović je naglasio kako deklaracija koju su potpisale Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija nalaže posebno vođenje računa o unapređenju sustava na graničnim prijelazima, što znači eliminiranje barijera koje se najčešće javljaju upravo na tim punktovima.

To također znači da će proizvodi, oprema, roba i tovari ići iz jedne zemlje u bilo koju drugu u okviru 'Malog Schengena' bez zaustavljanja, što će omogućiti elektronski potpis.

Neke zemlje su već ušle u proces elektronskog potpisa, a Šarović vjeruje da će Bosna i Hercegovina, koja je u fazi implementacije Zakona o carinskoj politici, do siječnja iduće godine uspjeti na razini Vijeća ministara donijeti provedbeni akt koji će omogućiti tu važnu mjeru.

'Mali Schengen' omogućava i slobodan protok ljudi, odnosno radne snage i priznavanje njenih kvalifikacija te profesionalnih usmjerenja, sveučilišnih diploma, što je, po Šarovićevom mišljenju, također važna stavka jer bi na neki način trebalo popuniti već uočljive praznine nastale usljed snažnog odljeva radne snage s ovih prostora u zemlje Europske unije.

Značajna prednost 'Malog Schengena' je i sloboda kretanja građana s osobnom iskaznicom, što će uklopniti barijere vezane za vizni režim. 

- Snažno podržavam inicijativu 'Mali Schengen', mislim da može samo doprinjeti većoj ekonomskoj i trgovinskoj suadnji, praktično, slobodnom tržištu i trgovini onako kako to poslodavci, odnosno kompanije u Bosni  Hercegovini žele - zaključak je ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije