Filmska priča:

Makedonski granični policajac zaljubio se u izbjeglicu iz Iraka, čekaju bebu

Filmska priča:
02.01.2017.
u 17:10

Noora Arkavazi, kurdska muslimanka i makedonski pravoslavac Bobi Dodevski zaljubili su se nakon što su se sreli na blatnjavoj granici Makedonije i Srbije početkom ožujka. Ona je bila bolesna Iračanka u masi izbjeglica koja je željela ući u Srbiju, a on je bio pripadnih makedonskih snaga sigurnosti.

Četiri mjeseca kasnije su se vjenčali, piše AFP.

Bobi se prisjetio kišnog dana kad je prvi put ugledao Nooru. Slučajno je bio na dužnosti jer se s kolegom zamijenio za smjenu.

"To je bila sudbina", rekao je novinarima u svom stanu u Kumanovu, koji sad dijeli sa suprugom.

Noora je iz Dijale, provincije na istoku Iraka u kojoj vlada nasilje. Tvrdi da su džihadisti oteli njenog oca inženjera te za njega tražili tisuće dolara otkupnine. Početkom godine je s bratom, sestrom i roditeljima napustila zemlju i krenula prema zapadu. Nakon prelaska granice s Turskom, stigli su čamcem na Lezbos, a potom ušli u Makedoniju želeći stići u Njemačku. Njena je obitelj nastavila put, a Noora je ostala u Makedoniji.

"Moj san je bio jednostavan, živjeti sa svojima u Njemačkoj. Nisam očekivala ovo veliko iznenađenje", kaže.

Kad je upoznala Bobija, bila je bolesna, a ona je željela doznati hoće li uspjeti proći granicu. Policajci su je upućivali na njega jer je dobro govorio engleski jezik, a on se pobrinuo da njena majka i ona dobiju medicinsku pomoć.

"Rekao mi je da ne brinem i da će sve biti dobro", prisjetila se.

Bobi kaže da je znao da je našao nekog posebnog. Narednih dana provodili su mnogo vremena zajedno, a on je odveo nju i majku u dućan da kupe hranu i odjeću. Noora govori šest jezika te je pomagala u lokalnom Crvenom križu, a svidjelo joj se što se Bobi igrao s djecom izbjeglica, umjesto da je bio ozbiljan poput drugih policajaca.

U travnju ju je pozvao na večeru i zaprosio, a iako je pristala Nora se bojala kako će reagirati njeni roditelji jer on nije musliman. Rekla im je: "Izabrala sam dobrog čovjeka i udat ću se za njega, ne želim se udati za drugog. Bili su nervozni i ljuti", rekla je.

Danas nevoljko priča o njima, rekla je tek da su dobro i na sigurnom u Njemačkoj. Bobi i Noora vjenčali su se na njen rođendan 13. srpnja u Kumanovu pred 120 uzvanika svih vjera. Žive s njegovo troje djece iz prijašnjih brakova, a Noora očekuje njihovo prvo zajedničko dijete. Iako joj Irak nedostaje, naviknula se na život u Makedoniji.

"Osjećam se kao da je ovo moja zemlja, život tu je lagodan. Nitko me ne gleda kao izbjeglicu".

"Noora i ja želimo poručiti ljudima da vjeruju u sebe i da vjeruju u ljubav - i u sudbinu", zaključio je Bobi. 

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije