NAJPOTRESNIJA SCENA SA SUĐENJA ZA MASAKR U OŠ "RIBNIKAR"

Majka Eme Kobiljski došla sa slikom mrtve kćeri, držala je čvrsto iza roditelja dečaka ubojice

29.01.2024.
u 15:25

Scene u Palati pravde danas su slamale i najtvrđa srca. Roditelji ubijene djece stajali su pred početak suđenja preko puta majke dječaka ubojice koja je na ročište došla sa slobode.

Šutke, čekali su početak suđenja, nakon čega su ušli u sudnicu. Sjeli su odmah iza Vladimira Kecmanovića, oca dječaka ubojice, koji je na ročište došao iz pritvora u kojem je od uhićenja u svibnju ove godine.

Iza njega bila je i Nina Kobiljski.

Majka malene Eme, djevojčice koju je dječak ubojica ubio u kabinetu povijesti.

Nina je u rukama držala ram sa fotografijom A4 formata.

Na slici je bila njena ubijena kći.

Kako navodi reporter "Blica" sa lica mjesta Nina je čvrsto držala ram sa slikom, a roditelji dječaka ubojice nisu se ni okrenuli, niti je vidjeli.

Potresno svjedočenje mame Eme Kobiljski

Kobiljski je svoje svjedočenje započela potresnim izjavama u kojima se prisjećala trenutaka koje je provela sa kćeri, a opisivala je svoju djevojčicu Emu i probleme koje je imala prilikom rođenja.

- U meni 8 mjeseci kuljaju emocije, riječi koje nemam gdje reći i podijeliti. Naša Ema je bila naša treća sreća, jer su dvije trudnoće bile neuspješne. Naša Ema je rođena prijevremeno, bez samostalnog disanja, sa upalom pluća. Naše brige su bile od početka, hoće li moći sama jesti i samostalno se razvijati. Naša Ema je bila veliki borac, sve je preživjela. Ona je bila potrebna ovom svijetu, trebala je preživjeti. Pričala sam joj da je ona moj ostvareni san i božiji dar. Molila sam se Bogu za jednu kćer, pričala sam joj: "Baš tebe sam željela". Nisam željela da Ema bude sama, baš kao što ni sada ne želim da Mila (Emina rođena sestra prim. aut.) bude sama. Naši snovi su se ostvarili, počeli smo živjeti i do 3. svibnja smo živjeli život koji je ispunjen ljubavlju - priča kroz suze Emina majka Nina.

Vladimir je ušao u sudnicu sa lisicama na rukama i prošao je pored Miljane klimnuvši joj glavom, međutim, nisu ostvarili nikakvu komunikaciju.

Majka dječaka ubojice, Miljana Kecmanović, stigla je danas oko 11 sati u Palatu pravde na suđenje po optužnici Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu kojom joj se, zajedno sa njenim suprugom, Vladimirom Kecmanovićem, na teret stavlja da su dečaku ubojici omogućili da koristi oružje.

Podsjetimo, Miljani Kecmanović se na teret stavlja izvršenje krivičnog djela - Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i ekspolozivnih tvari, dok je Vladimiru na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela - Teško djelo protiv opće sigurnosti.

Tijekom izvanrednog obraćanja glavnog javnog tužitelja Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, otkriveno je da je DNK trag Miljane Kecmanović, pronađen na čauri koja je nađena kod vrata u učionici povijesti gdje je 3. svibnja njen sin usmrtio devet vršnjaka i čuvara škole.

Za Miljanu Kecmanović tužiteljstvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 meseci.

Vodio sina u streljanu

Kako se navodi u optužnici, Vladimir Kecmanović je osumnjičen da je u periodu od godinu dana prije tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje zračnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućim streljivom, te da gađa u mete.

- On ga je, kako se sumnja, u tri navrata vodio u Streljački klub “Partizan Practical Shooting”, i u otvoreni prostor u Etno selo Gostoljublje u Mionici, usprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovom uzrastu - navodi se u saopćenju tužiteljstva.

Vladimir Kecmanović je svog sina godinu dana prije 3. svibnja 2023. godine, u Streljačkom klubu obučavao rukovati zračnim oružjem, da gađa mete u obliku koncentričnih krugova, kako da stoji i diše, nakon čega je odobrio obuku za gađanje iz vatrenog oružja – pištolja marke “Glok”, kojoj je prisustvovao.

Dva do tri mjeseca kasnije u istom streljačkom klubu Vladimir Kecmanović je sina obučavao da rukuje, puni okvir i gađa u siluete ljudi iz pištolja marke “Češka zbrojevka”, da bi ga 12. studenog 2022. godine odveo u Etno selo Gostoljublje, gdje je dječak pucao iz zračnog pištolja u koncentrične krugove.

- Potom je 11. travnja ove godine ponovno dijete odveo u isti streljački klub gdje je pucalo u mete iz vatrenog oružja, i to pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za koje on posjeduje odobrenje nadležnog organa za nabavljanje i držanje - navodi se u saopćenju.

Tužiteljstvo navodi da je dječak ubojica 24. travnja pronašao pomenuto vatreno oružje i streljivo koje se, umjesto u metalnom sefu sa ključem, koji je Vladimir Kecmanović prethodno nabavio radi dobijanja dozvole nadležnog organa, nalazilo u dva plastična kofera koja služe za prijenos oružja, a ne za njegovo sigurno smještanje i čuvanje, a koji koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje.

Tijekom istrage je utvrđeno da je okrivljeni držao neosigurano vatreno oružje u koferima za transport oružja i streljiva, umjesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ispunjavanja uvjeta za siguran smještaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organa za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.

Okrivljeni je na taj način omogućio djetetu da dođe u posjed pištolja, za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za čije je nabavljanje i držanje on posjedovao odobrenje nadležnog organa.

10 žrtava pucnjave u školi

Dječak ubojica, učenik sedmog razreda, je tog 3. svibnja ušetao u OŠ "Vladislav Ribnikar", zatim je iz očevog pištolja ubio čuvara škole Dragana Vlahovića, sedam devojčica i jednog dečaka.

Angelina Aćimović je 15. svibnja u bolnici podlegla ozljedama u bolnici i preminula i time je broj žrtava ove nezapamćene tragedije porastao na deset osoba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije