Konferencija o urbanom planiranju i regionalnom razvoju

Lovrić: Ruralna naselja imaju potencijale koji nisu dovoljno iskorišteni i predstavljaju osnovu za budući razvoj

23.11.2021.
u 14:36

Utorak, 23. studenog 2021. godine, održana je 3. Konferencija o urbanom planiranju i regionalnom razvoju: Urbano – ruralna povezanost i regionalni razvoj u organizaciji Udruge konsultanta inženjera BiH.

Konferencija je okupila veliki broj stručnjaka iz spomenute oblasti koji su govorili na temu izgradnje inkluzivne i održive povezanosti između ruralnih i urbanih zajednica, integrirani teritorijalni razvoj, agroturistički potencijal Bosne i Hercegovine, kao i socio-demografskim posljedicama urbano-ruralne povezanosti. Također, govorilo se o digitalizaciji poljoprivrede
u BiH, održivosti ruralnih zajednica i seoskom poduzetništvu. Spomenutu Konferenciju otvorila je Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, gospođa Ljiljana Lovrić koja se u svom govoru između ostalog istaknula: „Ruralni prostori prirodno gravitiraju bližim urbanim centrima zbog potrebe zadovoljavanja osnovnih usluga: zdravstvene usluge, obrazovanje, financije, trgovina, kultura, sport i rekreacija, zabava i mnoge druge. S druge strane, ruralna naselja imaju određene vlastite potencijale koji nisu dovoljno iskorišteni i predstavljaju osnovu za budući razvoj: seosko poduzetništvo, seoski turizam, ekoturizam, ekološka proizvodnja hrane i slično. Prirodna i kulturna baština dodatni su bonus potencijalima koje imamo.“

Zamjenica Lovrić govorila je o trenutnim aktivnostima koje se provode na izradi Strategije zaštite okoliša i Akcijskog plana - BiH ESAP 2030+. Naglasila je kako je obveza svih nas pomiriti čovjeka i prirodu, te razvijati ekološku svijest. Nema boljeg doprinosa i ulaganja u budućnost od razvoja ekološke svijesti, očuvanja prirode i zaštite okoliša. U današnjem je trenutku velika odgovornost na svima nama, predstavnicima svih razina vlasti, znanstvene zajednice, struke i gospodarskim subjektima, uz visoku razinu sluha za potrebe građana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?