Potpisan sporazum

Ljubuški Dom zdravlja edukacijsko središte za BiH i zemlje u okruženju

26.09.2017.
u 10:00

U Zagrebu su u petak predsjednik Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja prof. dr. Veljko Đorđević i ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški prim. dr. Srećko Matić, potpisali sporazum o zajedničkoj suradnji tih dviju ustanova. Sporazum se u prvom redu odnosi na suradnju iz područja palijativne medicine, tj. na njegu i brigu o palijativnim bolesnicima te o hrvatskim braniteljima.

Humanitarna udruga

Do kontakta i potpisivanja sporazuma s uglednom zagrebačkom ustanovom, ljubuški Dom zdravlja je došao zahvaljujući hospiciju u Ljubuškom, koji su izgradili humanitarna udruga “Sv. Josip Radnik” iz SAD-a u suradnji s općinom Ljubuški i dosad je jedina takva zdravstvena ustanova u BiH. U Tuzli postoji odjel palijativne skrbi pri Kliničkom centru, no nema hospicija. Ne postoje ni u Crnoj Gori i Srbiji, palijativna medicina i skrb je kod njih u začetku, a u Hrvatskoj ima u Novom Marofu i Rijeci. Prije sedam godina prof. dr. Đorđević i prof. dr. Marijana Braš pokrenuli su Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine. Organizirali su brojne edukacije i specijalističke tečajeve kroz koje je prošlo više od tisuću osoba različitih profila, onkologa, socijalnih radnika, liječnika obiteljske medicine, medicinskih sestara, duhovnika… Istodobno, kao zagovaratelji provedbe palijativne skrbi na terenu, obišli su brojne hospicije i palijativne odjele diljem svijeta, a ovoga ljeta obišli su i hospicij koji djeluje pri Domu zdravlja Ljubuški. Prof. dr. Đorđević je istaknuo da ga je upravo visoka razina profesionalnosti, smještaja i udobnosti ljubuškoga hospicija potaknula da uspostave suradnju, educiraju osoblje, razmjenjuju iskustva. Prigodom potpisivanja sporazuma, ravnatelj ljubuškoga Doma zdravlja prim. dr. Matić je istaknuo otvorenost za suradnju, edukaciju djelatnika i učenje.

Ogledni primjer hospicija

Tako je dogovoren tečaj koji će se održati početkom prosinca u zajedničkoj organizaciji Zagrebačkoga instituta za kulturu zdravlja i Doma zdravlja Ljubuški za one koji se žele baviti palijativnom skrbi. Dogovoreno je da predavači budu iz Hrvatske, oni koji imaju stanovito iskustvo u edukaciji i samoj provedbi palijativne skrb. Prim. dr. Matić na Medicinskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, za vrijeme trajanja edukacije djelatnika u palijativi, predstavio je ljubuški hospicij pred više od 120 polaznika. Brojni od njih su istaknuli da je to ogledni primjer kako bi trebao izgledati suvremeni hospicij. Centar za palijativnu skrb Doma zdravlja Ljubuški tako će postati edukacijsko središte za palijativnu skrb za šire područje, a to je uz BiH i Hrvatska, Srbija te Crna Gora. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?