Udruga slijepih i slabovidnih osoba PŽ

Ljubica je slijepa, no u kući sve radi, sadi cvijeće...

23.10.2022.
u 18:30

Mi puno više i dalje vidimo nego mnogi koji nemaju probleme s vidom, kažu iz Udruge slijepih i slabovidnih osoba PŽ-a

Mi i dalje vidimo mnogo više nego mnoge osobe koje nemaju probleme s vidom jer to nadomjestimo drugim osjetilima. Od zajednice očekujemo malo više razumijevanja prilikom zapošljavanja mlađih osoba s invaliditetom jer mogu doprinijeti zajednici u kojoj žive na poseban način - poručuju jednoglasno članovi Udruge slijepih i slabovidnih osoba Posavske županije okupljeni u Orašju na godišnjem druženju u povodu Dana slijepih i slabovidnih osoba, piše Večernji list BiH.

Pozitivna energija

Članovi udruge i njihovi prijatelji u povodu Dana bijeloga štapa bili su na misi zahvalnici koju je u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju predvodio župnik fra Bono Kovačević. Župnik im je čestitao njihov dan, naglasio značaj zajedničke molitve i potaknuo na razumijevanje za slijepe i slabovidne koji su dio zajednice. Slavlje nije proteklo ni bez svečanog ručka za koji se svake godine pobrine kostrčki gospodarstvenik Drago Živković i njegova obitelj.

Dopredsjednica Udruge slijepih i slabovidnih osoba Posavske županije Ljubica Harambašić iz Odžaka inspirativan je primjer neovisnosti slijepih osoba. Dugo je godina uspijevala sama obavljati uobičajene dnevne poslove kućanice.

- Sedam godina živjela sam sama. Odlično se snalazim i sve radim, obavljam uobičajene poslove u kućanstvu, ne čekam pomoć. Čak sadim i cvijeće. Prije godinu dana iz Švicarske su mi se vratili sin i snaha pa sam oslobođena dnevnih kućanskih poslova, ali i dalje vodim računa o uređenju dvorišta. Dakle, sretna sam i poručila bih svim slijepim osobama da se ne osjećaju bespomoćno, nego da budu uporne. Neka sve probaju jer, ako to ne učine, neće znati što mogu, a što ne. Treba biti strpljiv i uporan - poručuje Ljubica.

Inspirativna je i priča slijepe djevojke iz Orašja Adrijane Salkanović. Još kao djevojčica naučila je Brailleovo pismo, a onda završila dvije srednje škole, PTT usmjerenja i za fizioterapeutkinju. Puna je optimizma i poetskog nadahnuća pa ni jedno druženje u Udruzi "Put u život" Orašje ne prođe bez njezine pjesme i pozitivne energiju koju širi oko sebe.

Već dva i pol desetljeća organizirano djeluje u tri posavske općine/grada županijska Udruga slijepih i slabovidnih osoba sa sjedištem u Orašju. Predsjednik Udruge prof. Zvonko Baotić usmjerava rad udruge s oko 130 članova.

- Rad smo počeli zahvaljujući prof. Mati Damjanoviću Matušu, a nastavili smo tragom njegova entuzijazma. U Posavskoj županiji nema općinskih udruga pa smo jedna od rijetkih koja pokriva cijeli prostor. Financijska situacija i energetska kriza i nas pogađa, možda ponajviše ove godine u sjedištu udruge zbog plaćanja režija. Inače, svi članovi ostvarili su svoja zakonom predviđena prava, pomagala imaju oni kojima trebaju. Velikom broju pomažemo preko projekta "Blagdanska radost i svjetlost" iz kojeg plaćamo sudjelovanje u lijekovima, a pomažemo i financijski - objašnjava prof. Baotić.

Apel poduzetnicima

Iz Udruge osobito apeliraju na posavske poduzetnike da bez predrasuda zapošljavaju invalidne osobe u skladu s njihovim mogućnostima i potrebama.

- Treba više koristiti projekte Fonda za rehabilitaciju jer taj način zapošljavanja apsolutno financijski ne opterećuje tvrtku, a donosi toliko dobrote i humanosti, kao i koristi tvrtki zbog uzornog djelatnika koji se uvijek više trudi od drugih - zaključuje prof. Baotić. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije