predložit će

Ljubić: Tematska sjednica Hrvatskog sabora o statusu Hrvata u BiH

Božo Ljubić
10.11.2016.
u 16:53

"Na žalost, na mnoštvu primjera, najeklatantnije kod uhićenja deset časnika HVO-a iz Posavine, suočeni smo sa selektivnim pristupom prema pripadnicima HVO-a", rekao je Ljubić

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske predložit će klubovima zastupnika tematsku sjednicu Hrvatskog sabora o statusu Hrvata izvan Hrvatske, s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u BiH, zaključak je koji je novinarima u četvrtak prenio predsjednik Odbora Božo Ljubić.

Učinit ćemo to s ciljem da se taj odnos tretira kao strateško državno i nacionalno pitanje, kazao je Ljubić nakon zatvorenog dijela sjednice Odbora koji je, kaže, sa svih aspekata sagledao problem nastao nakon uhićenja deset časnika HVO-a u Posavini.

Odbor smatra da je za proces pomirenja u BiH, za odnose Hrvatske i BiH te njihove sa susjedima, nužno procesuirati ratne zločine bez obzira na počinitelje, a počinitelji trebaju biti individualizirani. "Na žalost, na mnoštvu primjera, najeklatantnije kod uhićenja deset časnika HVO-a iz Posavine, suočeni smo sa selektivnim pristupom prema pripadnicima HVO-a", rekao je Ljubić, javlja Hina.

Apsolutno neprihvatljivim Odbor smatra koncept tzv. udruženog zločinačkog pothvata prema pripadnicima HVO-a, podsjećajući da je HVO prvi stao u obranu BiH. Ljubić tu upozorava na svu ozbiljnost "selektivne pravde" i na podatke da su među potencijalnim osumnjičenicima čak i zapovjednici HV-a.

Hrvatsko pravosuđe nije procesuiralo zapovjednike Armije BiH i vojske Republike Srpske. 

S druge strane, ističe, hrvatsko pravosuđe nije koristilo obvezu da se procesuiraju zapovjednici Armije BiH i vojske Republike Srpske koji su prije izbijanja rata u BiH bili zapovjednici JNA i sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.

"Sama najava tih istraga, osobno sam uvjeren, bila bi poruka onima u BiH koji svoj politički utjecaj na Tužiteljstvo BiH koriste za provedbu političkog nasilja nad Hrvatima u BiH", rekao je Ljubić.

Poručio je da će Odbor pozorno pratiti postupke nadležnih institucija, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj, reagirati sukladno svojim nadležnostima i, po potrebi, Saboru i Vladi predlagati mjere u okviru svojih nadležnosti.

Odbor će kontinuirano raditi na informiranju hrvatskih institucija i sveukupne javnosti o položaju Hrvata u BiH, te surađivati s Vladom i Uredom predsjednice kako bi Hrvatska dosljedno realizirala svoje ustavne obveze na planu postizanja pune konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata u BiH, naglasio je.

Ljubić je ponovio da Odbor podržava aktivnosti Vlade i ostalih institucija u odnosu na uhićenja hrvatskih branitelja u BiH, te da očekuje da će vlasti u BiH prihvatiti političku i tehničku potporu Hrvatske na putu u euroatlantske integracije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?