Predsjednik Glavnog vijeća HNS

Ljubić: Inzistiranje na građanskoj državi poništava Ustav BiH

11.07.2017.
u 20:49

Ustav je donesen na mirovnoj konferenciji u Daytonu i on se može izmijeniti samo na novoj mirovnoj konferenciji uz sudjelovanje i Hrvatske i Srbije, tvrdi Ljubić

Jučer se u medijima pojavila informacija kako će navodno, Njemačka, po želji Erdogana tražiti krucijalne izmjene BIH Ustava. Bez privole SAD-a. Tek tako uniltararno. U sarajevskim medijima jedni su tu informaciju protumačili kao spin, drugi kao nešto posve očekivano. No nije baš očekivano u međunarodnom pravu da se međunarodni ugovor mijenja na taj način.

O tome je u Studiju 4 HRT-a govorio Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora BiH.

Ljubić u tome ne vidi interes Njemačke. Prema njegovim riječima, inzistiranje na BiH kao građanskoj državi poništava Ustav BiH u kojem su navedena tri konstitutivna naroda. Ustav je donesen na mirovnoj konferenciji u Daytonu i on se može izmijeniti samo na novoj mirovnoj konferenciji uz sudjelovanje i Hrvatske i Srbije. Taj pristup je neprihvatljiv i neprimjeren Bosni i Hercegovini, ustvrdio je Ljubić, prenosi HMS. 

Istaknuo je kako je nužno izmijeniti izborni zakon koji bi omogućio Hrvatima da biraju svoje predstavnike u tijelima države.

Hrvatska je uspjela četiri puta blokirati njemačku inicijativu pa je EU izašla s kompromisnim stajalištima u kojima se ističe važnost reforme izbornog zakona koji je malim, ali sukcesivnim promjenama doveo do situacija da predstavnike Hrvata biraju drugi narodi: dva puta u zaključcima Vijeća EU, u dokumentu EU prema Vijeću sigurnosti UN-a za raspravu o BiH te u dokumentu oko provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

U diplomatskim krugovima tvrdi se da je turski predsjednik Recep Erdoğan izlobirao kod njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka pokrene inicijativu za novo preuređenje BiH, a neki izvori kažu da se navodno već piše promemorija po kojoj bi se BiH uredilo kao građansku državu.

Ključne riječi

Komentara 1

US
una-sana
07:53 12.07.2017.

pa normalno da ti to ne pase jer te onda nigdje nema a fotelja je za tebe svetinja zato se svim silama i boris protiv napredka i blagostanja u drzavi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije