Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ljubić: Inzistiranje na građanskoj državi poništava Ustav BiH

Ustav je donesen na mirovnoj konferenciji u Daytonu i on se može izmijeniti samo na novoj mirovnoj konferenciji uz sudjelovanje i Hrvatske i Srbije, tvrdi Ljubić
11. srpnja 2017. u 20:49 1 komentara 599 prikaza

Jučer se u medijima pojavila informacija kako će navodno, Njemačka, po želji Erdogana tražiti krucijalne izmjene BIH Ustava. Bez privole SAD-a. Tek tako uniltararno. U sarajevskim medijima jedni su tu informaciju protumačili kao spin, drugi kao nešto posve očekivano. No nije baš očekivano u međunarodnom pravu da se međunarodni ugovor mijenja na taj način.

O tome je u Studiju 4 HRT-a govorio Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora BiH.

Ljubić u tome ne vidi interes Njemačke. Prema njegovim riječima, inzistiranje na BiH kao građanskoj državi poništava Ustav BiH u kojem su navedena tri konstitutivna naroda. Ustav je donesen na mirovnoj konferenciji u Daytonu i on se može izmijeniti samo na novoj mirovnoj konferenciji uz sudjelovanje i Hrvatske i Srbije. Taj pristup je neprihvatljiv i neprimjeren Bosni i Hercegovini, ustvrdio je Ljubić, prenosi HMS. 

Istaknuo je kako je nužno izmijeniti izborni zakon koji bi omogućio Hrvatima da biraju svoje predstavnike u tijelima države.

Hrvatska je uspjela četiri puta blokirati njemačku inicijativu pa je EU izašla s kompromisnim stajalištima u kojima se ističe važnost reforme izbornog zakona koji je malim, ali sukcesivnim promjenama doveo do situacija da predstavnike Hrvata biraju drugi narodi: dva puta u zaključcima Vijeća EU, u dokumentu EU prema Vijeću sigurnosti UN-a za raspravu o BiH te u dokumentu oko provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

U diplomatskim krugovima tvrdi se da je turski predsjednik Recep Erdoğan izlobirao kod njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka pokrene inicijativu za novo preuređenje BiH, a neki izvori kažu da se navodno već piše promemorija po kojoj bi se BiH uredilo kao građansku državu.

  • una-sana:

    pa normalno da ti to ne pase jer te onda nigdje nema a fotelja je za tebe svetinja zato se svim silama i boris protiv napredka i blagostanja u drzavi.