Narančasto upozorenje na snazi do 27. kolovoza

Ljetu se ne nazire kraj, temperature će i u rujnu rasti iznad prosjeka

26.08.2023.
u 13:18

- Volim ljeto, ali ovo je postalo neizdrživo. Pakao. Pravo mučenje. Spavati se ne može, stalno se znojiš, a kada spavaš pod klimom, dobiješ dodatni bonus - curenje nosa, bol u grlu, glavi..., razboliš se usred ljeta. Čim izađeš iz kuće, odjeća se automatski zalijepi na tebi. Jednostavno ne mogu naći užitak u ovome… - opisuje nam sugovornica kako provodi treći toplinski val koji u BiH traje već nekoliko dana i na snazi je, prema najavama FHMZ-a, do 27. kolovoza.

Upozorenja

Kako stoji u upozorenju meteorologa, maksimalne temperature zraka kretat će se između 33 i 40 °C, lokalno u sjevernim područjima Bosne i u unutrašnjosti Hercegovine i do 42 °C. Osim iz FHMZ-a, upozorenja stižu sa svih strana zbog opasnosti za zdravlje uslijed previsokih temperatura i pravila kojih bismo se svi trebali pridržavati, piše Večernji list BiH. Iz policijskih uprava podsjećaju građane da budu odgovorni i savjesni te da nikada ne ostavljaju djecu samu u vozilima. - Posebnu pozornost potrebno je usmjeriti na djecu s obzirom na to da se događa sve veći broj nesretnih slučajeva tijekom ljetnih mjeseci, kada roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu. Dijete se ne smije ostavljati u vozilu ni pri umjereno visokim temperaturama, ni "samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore". Iznimno je važno ovo usvojiti kao pravilo u zaštiti zdravlja i života djece - upozoravaju iz PU-a. Inače, zbog slabije mogućnosti prilagodbe dječjeg organizma na visoke temperature nego odraslih osoba, tijelo djeteta zagrijava se znatno brže (tri do pet puta) od tijela odraslih. Ako se ne reagira navrijeme, dolazi do zatajenja organa. Samo 15 minuta boravka u pregrijanom automobilu može dovesti do kobnih posljedica, odnosno do oštećenja mozga i bubrega. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Zbog visokih temperatura koje dosežu i visokih 40 stupnjeva hitne službe u BiH i regiji zabilježile su veliki broj intervencija. - Imali smo veliki broj intervencija, pa i pacijenata koji samostalno dolaze na Hitnu ili im se pomoć pruži na terenu. Najčešće se javljaju pacijenti kod kojih je došlo do pogoršanja osnovne bolesti, a to su kronični bolesnici koji pate od srčanih bolesti, visokog tlaka ili dijabetesa. Vrlo često pomoć traže i osobe koje su bile izložene vrućini, oni koji nisu uzimali tekućinu ili se nisu pridržavali osnovnih uputa. Zbog toga dolazi do kratkotrajne nesvjestice - upozoravaju liječnici i dodaju: - Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova. U kritičnom razdoblju od 10 do 18 preporučeno je ne izlagati se suncu, ne ići van, boraviti unutra, prozračiti prostore. Ako idete van, trebate se zaštititi faktorom, kapom i piti dosta tekućine - kazali su.

Rujan topao

Apel je izdan i vozačima. - Zbog visokih temperatura zraka na put krećite u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Tijekom dugih putovanja pravite češće stanke i unosite dovoljne količine vode u organizam. Držite razmak između vozila i izbjegavajte rizična pretjecanja. Ako idete do mora, provjerite kakvo je stanje na granicama - ima li zadržavanja. Prije polaska provjerite i valjanost putnih isprava kako biste izbjegli dodatna zadržavanja - stoji u upozorenju. Inače, od 3. srpnja stalni granični prijelazi za pogranični promet Gabela – Gabela Polje I, Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica, Vaganj – Bili Brig, Drinovci – Sebišina, Čitluk – Jovića Most, Duži – Imotica, Drinovačko Brdo – Slivno te Orahov Do – Slano otvoreni su za međunarodni promet putnika. Osim što se trebate informirati o stanju na granicama, ne bi bilo loše provjeriti i što smijete prenijeti preko granice kako biste izbjegli kazne. Nakon toplinskog vala koji bi, kako je najavljeno, trebao trajati do 27. kolovoza, dolazi kratki predah, ali ne i kraj ljeta. Za sve one koji tradicionalno na godišnji odmor odlaze u rujnu, informacija da se i u devetom mjesecu nastavlja trend s iznadprosječno visokim temperaturama zraka. - Očekuje se da će takav biti i ovaj rujan. Na sjeveru i krajnjem jugu BiH pozitivna odstupanja su od tri do četiri stupnja, u središnjem planinskom području između jedan i dva stupnja iznad prosjeka. Bit će manje oborina nego što smo navikli u rujnu. I deveti mjesec može donijeti temperature čak i iznad 40 stupnjeva. Tako je 18. rujna 2015. u Zenici izmjereno 40,9 stupnjeva, dok je u Mostaru apsolutni rekord za rujan izmjeren davne 1902., a iznosio je 41,6 stupnjeva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?