Autoškole u Mostaru

Ljeti je više kandidata u autoškolama i za 30 posto

13.07.2017.
u 21:30

Za većinu mladih, nakon što postanu punoljetni, prvi potez je položiti vozački ispit. Tako se od početka ljeta na mostarskim ulicama, tijekom svih osam sati, mogu vidjeti instruktori s mahom mladim kandidatima, piše Večernji list BiH. Za sve je “kriva” baby boom generacija 1999. i 2000. godišta, ali i činjenica da je jeftinije položiti vozački ispit u BiH nego u nekoj od zemalja Unije gdje se trbuhom za kruhom upućuje sve više mladih Mostaraca. Istražili smo u koje je godišnje doba najviše kandidata za polaganje vozačkog ispita, koje su dobi, jesu li bolji muški ili ženski kandidati…

Tko je bolji vozač?

- Inače, ljeti je uvijek veće zanimanje kandidata za polaganje vozačkog ispita, i do 30 posto - kazao nam je u razgovoru Zdenko Leto, instruktor i vlasnik autoškole Interval u Mostaru. Dodao je kako se uglavnom javljaju kandidati od 18 do 23 godine jer, kako kaže, tijekom ljeta imaju najviše slobodnog vremena. Ističe da ima i starijih koji nisu ranije bili u mogućnosti položiti vozački ispit. - Ljeti se najviše javljaju studenti i srednjoškolci koji su već postali punoljetni. Tada imaju najmanje obveza pa se mogu posvetiti dobivanju vozačke dozvole.

Osim njih, veliki broj je i onih koji planiraju napustiti BiH pa žele položiti vozački ispit po cijeni koja je znatno niža u odnosu na one u zemljama Europske unije - kazao nam je Leto u razgovoru. Iako su najveće gužve, kada je riječ o polaganju, tijekom ljeta, Leto je kazao kako su najbolji kandidati koji polažu od početka rujna pa do kraja ožujka. Kako kaže, uče voziti po svim vremenskim uvjetima, što im poslije dosta olakša kada se osamostale. U razgovoru smo se dotaknuli i teme tko je bolji vozač - muški ili ženski kandidati, na što je Leto rekao kako nema mjerila. - Sve ovisi o kandidatu, koliko se potrudi i koliko želi biti dobar vozač. Nije rijetko da su žene bolje od muškaraca kada je riječ o vožnji, no sve je to relativno - kazao je Leto. Dodao je i kako je bolje za kandidata polagati dok napuni 18 godina jer će prije i lakše svladati sve vještine. I iz autoškole Piljak su nam kazali kako je ljeti uvijek više kandidata koji žele polagati vozački ispit, ali i da se najmanje javljaju u vrijeme matura jer su tada, kako kažu, “puni” obveza. Kazali su i kako se više javljaju kandidati koji su tek postali punoljetni, a ističu kako nije rijetko da dođu i oni stariji. - Nedavno smo imali primjer da su se majka i kći javile kako bi zajedno položile vozački ispit - kazali su nam iz ove autoškole.

Manje obveza ljeti

Jedna od kandidatkinja koja će ovo ljeto položiti vozački ispit je i Anđela. - Ljeto sam izabrala baš zbog toga što nemam nikakvih obveza. Na prvom roku sam se upisala na fakultet, tako da se samo trebam posvetiti polaganju vozačkog ispita - kazala je Anđela koja je jedna od predstavnica baby boom generacije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije