Agrumi

Ljepotan s Barbadosa - grejp u obitelji Brkić prkosi snijegu i buri

25.11.2015.
u 06:30

Ova je biljka sasvim slučajno došla ovdje, posađena je kao mandarina, a za nekoliko godina zaključili smo da je grejp, kaže Karlo

Iako agrumi, u prvom redu mandarine na čapljinskom području nisu rijetkost, zaljubljenici u njih, izgleda, vole eksperimentirati, moglo bi se reći na primjeru braće Denisa i Karla Brkića. Uzgojili su grejp, piše Večernji list BiH.

- Ova je biljka sasvim slučajno došla ovdje jer je to trebala biti mandarina. Posađen je kao mandarina, a za nekoliko godina zaključili smo da je grejp. Do njega smo posadili naranču, ali smo to i planirali. Međutim, grejp je tu zasađen slučajno, priča Karlo, stariji brat, te dodaje:

- Najprije smo mislili da je limun ili neka nova sorta mandarina, ali ispalo je drukčije. Čudni su nam bili prvi plodovi, ne znaš što je, pustili smo da se razviju i zaključili da je to grejp. Sada je stablo postalo senzacija. U okolici koliko znamo nema primjera da raste na otvorenom. Ljudi svrate, pogledaju, čude se kako dobro rađa. Sada će nam problem biti samo zimska zaštita, planiramo staviti mrežu. Bilo je i lani teško s ledom, ali je dobro ostao. Brat je mislio saditi nešto drugo, ali je već bilo proljeće pa je odustao. Ostala je mladica koja se za kratko vrijeme pretvorila u biljku. U početku je problem bila rezidba, ali smo našli čovjeka koji se time bavi. Planiramo još koji posaditi pa ćemo vidjeti što će biti, kaže Karlo koji je pun hvale i za urod: - To je pravo čudo. Vjerujem da će u tri biti kilogram. Dosta ih je opalo. Koliko sam uspio doznati, grejp sam odbacuje plodove koje ne može hraniti. Možda ih je trebalo još prorijediti, ali smo to prepustili stablu. Nema neke tajne u uzgoju, stajski gnoj i dovoljno vode, jedno eventualno dva prskanja. To je ono što mi znamo, a vidjet ćemo kako dalje. Bilo bi lijepo posaditi veći broj biljaka grejpa, ali računamo da postoji rizik. Preporučio bih svakome na ovom području da posadi koju sadnicu za sebe i čitavu zimu će imati vitamina, ističe Karlo te dodaje da su svi radoznalci dobro došli. Spreman je s njima podijeliti iskustvo o uzgoju tog na čapljinskom području rijetkog agruma.

Zemlja podrijetla grejpa je Barbados, dok se za najvećeg uzgajivača smatra Florida... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?