U usvojenom proračunu Grada za 2023. i jedna novost

Livno će sufinancirati prvu nekretninu za mlade

storyeditor/2022-12-29/za.png
30.12.2022.
u 20:12

Grad Livno u novu, 2023. godinu ući će i s usvojenim proračunom i programom rada Gradskog vijeća. Ta dva najvažnija akta za funkcioniranje lokalne samouprave usvojena su na godišnjoj, ujedno i posljednjoj sjednici u ovoj godini. Rad Vijeća u 2022. obilježile su brojne poteškoće, predizborna i izborna kampanja za opće izbore itekako su se preslikavale na lokalnu razinu, a ostalo je i bez predsjednice Hane Milak koja je postala zastupnica u Skupštini HBŽ-a.

Realan i održiv

- Imali smo puno propusta što se tiče programa rada, nismo ga realizirali u cijelosti, tako da smo te stavke uvrstili u program za 2023. te se nadam da ćemo u idućoj godini puno bolje i aktivnije raditi - kazao nam je Ivan Penić, dopredsjednik GV-a Livno. Među tim zaostacima su izrada Statuta i poslovnika o radu Gradskog vijeća budući da se još radi prema aktima bivšeg Općinskog vijeća iako je Livno status grada dobilo početkom 2017. Kad je u pitanju proračun, situacija je znatno bolja i s iznosom od 17,821.980 KM veći je za nepuna četiri milijuna u odnosu na ovogodišnji. Gradonačelnik Darko Čondrić smatra da je proračun realan i održiv te dodaje i kako u odnosu na prošli ima nekoliko novosti. - Kao novu stavku u proračunu istaknuo bih sufinanciranje prve stambene nekretnine za mlade obitelji. Predviđen je iznos od 200.000 KM i vjerujem i nadam se kako ćemo na ovakav način pomoći i potaknuti mlade obitelji na ostanak u našem gradu, da se uz našu potporu lakše odluče na kupnju nekretnine, a isto tako vjerujemo da ćemo u budućnosti razvijati ovu nakanu i sredstva za tu namjenu povećavati - kaže Čondrić. Redovitim praćenjem javnih poziva i prijavljivanjem namaknu se i dodatna sredstva pa će se i koncerti u Osnovnoj glazbenoj školi iduće godine izvoditi u mnogo boljim uvjetima. - Dobili smo sredstva od vlade Bugarske od 50.000 KM za izgradnju pozornice u prekrasnoj koncertnoj dvorani, što svakako nedostaje. Vijednost projekta je oko 64.000 KM i vjerujem da ćemo taj dio odraditi u idućoj godini - kazao nam je Čondrić. Povećana je i potpora poljoprivredi, u što su uvrštena i mala i srednja poduzeća, a na kapitalne investicije otpada 35% proračunskih sredstava, odnosno 6,367.000 KM.

Prometnice, vodoopskrba...

- Od kapitalnih izdvajanja za iduću godinu istaknuo bih nastavak započetih projekata te ulaganja u javnu rasvjetu i prometnice na cijelom području Grada, vodoopskrbni i kanalizacijski sustav. Planirana su i sredstva za rekonstrukciju i održavanje školskih objekata u iznosu od 320.000 KM - kazao je gradonačelnik Čondrić.

 

Predviđeno je 200.000 KM i nadam se kako ćemo potaknuti mlade obitelji na ostanak u Livnu, kazao je gradonačelnik Čondrić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije