Prestižna nagrada "Superior Taste Award" iz Bruxellesa stigla u Livno

Livanjski sir svrstan uz bok najpoznatijim brendovima

07.02.2022.
u 19:13

Velika potražnja i zadovoljni kupci najbolji su pokazatelj kvalitete, no, kada uz to dobijete i najprestižniju svjetsku nagradu u segmentu prehrane, nagradu za vrhunski okus, to znači da ste se svrstali uz bok najpoznatijim brendovima u svijetu

Višestoljetna tradicija i predanost izradi visokokvalitetnog punomasnog tvrdog sira Mljekari u Livnu u samo dva mjeseca donijeli su dva značajna priznanja, piše Večernji list BiH.

Međunarodni institut za kvalitetu i okus (ITQI) iz Bruxellesa nagradio ju je prestižnom nagradom "Superior Taste Award", a koncem godine u španjolskom Oviedu na Svjetskom natjecanju u tvrdim kravljim sirevima osvaja srebrnu medalju.

Velika potražnja

Velika potražnja i zadovoljni kupci najbolji su pokazatelj kvalitete, no, kada uz to dobijete i najprestižniju svjetsku nagradu u segmentu prehrane, nagradu za vrhunski okus, to znači da ste se svrstali uz bok najpoznatijim brendovima u svijetu. Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na temelju izgleda, mirisa, teksture i okusa, govori nam, ne bez ponosa, direktor Mljekare Želimir Čamber i dodaje: - A to znači da prilikom kušanja nisu znali ni brend, ni podrijetlo proizvoda. Žiri je bio sastavljen od 200 renomiranih šefova kuhinja iz najpoznatijih svjetskih restorana. Oni su Livanjski sir Mljekare Livno ocijenilo s maksimalne tri zvjezdice i ukupnim rezultatom 93,2%.

Prije toga su u španjolskom Oviedu, na 33. Svjetskom natjecanju, ocjenjivanju koje nazivaju i oskarima za sireve, u konkurenciji od 4000 sireva, u kategoriji tvrdih kravljih sireva osvojili srebrnu medalju. Pitamo direktora prodaje Zdravka Markova u čemu je tajna kvalitete Livanjskog sira.

- Pa, prije svega, u podneblju i kvalitetnoj paši. Ovo područje poznato je po bioraznolikosti, tako da već u mlijeku dolazi visoka kvaliteta. Tajna je i u standardima i higijeni te predanosti naših djelatnika koji s toliko ljubavi sve to rade i odrađuju cijeli proces. Tajna je, između ostalog, u tomu što mi čuvamo tu izvornost, proizvodnju sira na način, tj. recepturi po kojoj se proizvodio za vrijeme Austro-Ugarske - govori nam Markov u zrionici sira s ogromnim stalažama prepunim zlatnih kolutova. Tajna je, kaže, i u tome što se sir suši i zrije na drvenim policama, a ne plastičnim, što bi bilo puno lakše. No, upravo to drvo doprinosi njegovoj pikantnosti i kompletnom okusu. Drvo iz sira izvlači višak vlage, a kad je sir suh, on upravo iz drva dobiva potrebnu vlagu.

Suradnja s kooperantima

- Tajna je i u čuvanju naših kooperanata. U vrijeme korone ni jednom kooperantu nismo otkazali suradnju i nijednom od njih nismo snizili cijenu otkupa samo zato što je nama bila kriza, kao što je bila i svakom drugom. To je odnos koji nastojimo njegovati i koji je važan i njima i nama. Mi jedni bez drugih ne možemo - objašnjava Markov.

Od direktora Čambera doznajemo kako imaju oko 350 kooperanata, kao i to da su protekle dvije godine bile više nego izazovne, a u planu im je izaći i na rusko i tursko tržište. Za domaće, bh. tržište, livanjska Mljekara, uz sir, plasira i druge mliječne prerađevine, poput maslaca, milerama, kajmaka, a planiraju pokrenuti i vlastitu proizvodnju mlijeka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?