Intervju: Slaven Zeljko, nositelj izborne liste za Hercegovačko-neretvansku županiju

Lista HDZ-a BiH i koalicije stranaka predstavljaju novu snagu za uspjeh HNŽ-a

Slaven Zeljko
23.09.2022.
u 10:54

Osim unutarnjeg povezivanja, važno je afirmirati Hercegovačko-neretvansku županiju izvan njezinih granica, ali i granica BiH jer je ona subjekt regionalnog povezivanja

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, član Uprave GD Operator - Terminali FBiH Slaven Zeljko nositelj je liste HDZ-a BiH i koalicije stranaka za Hercegovačko-neretvansku županiju. U intervjuu za Večernji list govori o programu, kampanji, gospodarstvu, važnosti povezivanja i daljnjeg razvoja Županije i Mostara kao središta...

Večernji list: Izborna kampanja ide prema kraju, a time i naboj raste, posebno onaj nacionalni. Kako gledate na to?

- Nezaobilazne teme, od prvih demokratskih izbora u BiH do danas, nacionalne su teme. Politička kriza u BiH postaje sve dublja, dodatno se podgrijava izjavama karakterističnim za velikobošnjački hegemonizam i sustavno negiranje prava konstitutivnih naroda. Posljednje dvije godine svjedočimo otvorenom sabotiranju provedbe mostarskog sporazuma u cijelosti. Sve to umara javnost i sve naše žitelje koji razmišljaju o svakodnevnim izazovima o kojima od svih nas žele i trebaju čuti rješenja. Nažalost, dok se unutarnjim dogovorom ili vanjskim intervencijama ne riješi pitanje legitimnog predstavljanja na svim razinama i jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH, uvijek ćemo imati nacionalne teme u središtu svih kampanja. Siguran sam da naši žitelji prepoznaju kako upravo lista koju predvodi HDZ BiH nudi kvalitetan program za budućnost, kao i kvalitetne kandidate koji će taj program provesti.

Večernji list: Dotaknuli ste se programa unutar kojega se bavite životnim temama (gospodarstvo, poljoprivreda, porezi, demografija, turizam). U kojem smjeru vidite razvoj HNŽ-a?

- Program koji smo pripremili usmjeren je prema kreiranju pozitivne klime za život svih dobnih i socijalnih skupina, prvenstveno za stanovnike ove županije. Svjesni svih izazova koji su geopolitički poznati, kao i svega što se događa unutar naše domovine BiH, prepoznali smo potencijale koje imamo kako bi u skladu s tim usmjerili naše djelovanje. Jedna od mogućnosti koju svakako imamo jest da u ovoj županiji možemo proizvoditi hranu. Budući da smo svjedoci kako se posljednjih godina ubrzano širi kultura potrošnje, različitih oblika trgovine, potencijal proizvodnje hrane našao se u drugom planu. Siguran sam da sve ove trenutačne okolnosti mogu biti poticaj da se vratimo proizvodnji u onim dijelovima Županije gdje je to moguće, prvenstveno mislim na dolinu Neretve, ali i druge krajeve. Nova županijska Vlada mora nastaviti pokrenute programe, ali i dodatno kreirati politike i poticaje kojima će motivirati proizvođače na jedan dodatni iskorak. Za mlade obitelji ili one koje će to tek postati napravit ćemo konkretne koraku u skladu s proračunskim mogućnostima na kreiranju programa poreznih olakšica, subvencija, poticaja kao mjerama demografske revitalizacije. Kada je u pitanju turizam, tu HNŽ ima ogroman potencijal koji se posljednjih godina prepoznao i na njemu su urađeni određeni iskoraci. Nedavno je Županijska skupština otvorila prostor da lokalne zajednice samostalno organiziraju turističke zajednice koje će poslužiti kao katalizator razvoja, zaštite i promocije turističkih potencijala naše županije. Svjesni činjenice kako je druga najveća industrija u svijetu upravo industrija slobodnog vremena, a mi od Mostara, Međugorja, Ravnog, ali i ostalih općina i gradova možemo biti lideri u BiH.

Večernji list: Kroz kampanju ste iskazali poseban odnos prema sportu u HNŽ-u, na što točno mislite?

- Da, opet zahvaljujući iznimnim pojedinačnim i kolektivnim uspjesima u Gradu Mostaru kroz rezultate sportske obitelji Zrinjski, individualnih rezultata Bojana Bogdanovića, Lane Pudar, Ivana Klepića kao i drugim uspješnim primjerima iz HNŽ-a tema sporta je pri vrhu agenda kojima se bave javnost i svi ostali akteri. Imamo obvezu brinuti se o izgradnji infrastrukture, osiguravanju uvjeta kao i svih drugih preduvjeta za razvoj sporta na razini kako to zaslužuju svi oni koji su sada u usponu svoje karijere, ali i generacije koje dolaze. Svjesni kako ovaj sadašnji model često ne bude pravedan do kraja, koncept na kojem ćemo raditi jest osnivanje Sportskog saveza na razini Županije kojim ćemo osigurati da se rezultat cijeni. Rad Saveza pratit ćemo kroz Skupštinu preko predstavnika svih naših lokalnih zajednica, i to će biti dodatan kontrolni mehanizam kako bi pravednija podrška i suradnja bile do kraja primijenjene.

Večernji list: Trendovi koje vidimo u EU i ostatku svijeta usmjereni su prema digitalnoj transformaciji, zelenim politikama i europskim fondovima. Gdje je budućnost HNŽ-a u tom kontekstu?

- Postoje teme koje tek ulaze u naš politički prostor, a koje već godinama u EU plijene pozornost. Kao netko tko pripada mlađoj generaciji jasno mi je da je to smjer u kojem kao društvo trebamo krenuti. Digitalna transformacija bit će prioritet u smislu smanjenja birokracije, skraćivanje postupaka i papirologije bilo da je riječ o fizičkim ili pravnim subjektima koji imaju potrebu za bilo kakvom uslugom od javne uprave. Jasno je da je sve to zahtjevan proces, ali nema drugog puta - HNŽ mora biti na usluzi svojim žiteljima. Siguran sam da imamo dovoljno kapaciteta za ostvarivanje takve transformacije. Ilustracije radi, zapadna društva rade na privlačenju digitalnih nomada kako bi svojim kanalima promovirali vrijednosti svojih zemalja. To dovoljno govori o tome gdje je svijet. Moramo pratiti takve trendove i možda nećemo uspjeti danas, ali neki procesi mogu se odvijati i usporedno - i tu ćemo preuzeti odgovornost kako bismo koordinirali aktivnosti na svim razinama. Zelene politike u potpunosti se podudaraju s poljoprivredom i turizmom koje smo već ranije afirmirali kako bi HNŽ u tome trebao prednjačiti u BiH.

Večernji list: Često se spominje pitanje sigurnosti, ako se ne varamo, i slogan prije lokalnih izbora vezao se za taj pojam, što za vas znači?

- Sigurnost je iznimno važno pitanje i ono se ne odnosi samo na fizičku sigurnost. Mi promišljamo o sigurnosti u najširem smislu, od zdravstvenog sustava do socijalne sigurnosti, energetske neovisnosti, sigurnosti u prometu, sigurnosti radnih mjesta, a svakako i zaštiti ljudi i imovine u javnom prostoru, za sve kategorije stanovništva. Svi oni imaju svoje izazove, u okolnostima u kojima živimo, vremenu globalne krize, postpandemije, krize energenata, inflaciji..., a HNŽ će imati posebnu ulogu u osiguravanju dostojanstvenog života za sve njih.

Večernji list: Mostar je administrativno srediste Županije, ali se HNŽ često spominje kao kulturno, obrazovno i zdravstveno središte Hrvata. Što to za vas znači?

- Na početku svakog ljudskog promišljanja o životu stoji Maslowljeva hijerarhija potreba. Upravo u tom kontekstu zdravstvena zaštita i kvalitetno obrazovanje stoje na početku. Osobno sam sretan da imamo u HNŽ-u, Gradu Mostaru vertikalu obrazovanja od predškolske dobi, do fakultetskog obrazovanja, kao i SKB Mostar koji svakim danom otvara nove suvremene prostore. Isto tako i velika je odgovornost prema svima nama da brinemo o razvoju tih institucija kako bi nam bili čimbenik stabilnosti, sigurnosti i razvoja u svakom smislu tih riječi. Na tome je potrebno sustavno raditi. Ima doista mnogo izazova oko usklađivanja svih obrazovnih ustanova s tržištem rada, kao i unaprjeđenju i usklađivanju zdravstvenih kapaciteta i potreba naših sugrađana. Moramo prihvatiti tezu kako je ulaganje u obrazovanje ključ svake zemlje za izlazak iz zaostalosti, neimaštine i velikog broja problema, odnosno riječ je o najmoćnijem alatu za oblikovanje budućnosti. Treba inzistirati na inovacijama u obrazovanju uz poštovanje digniteta nastavnog osoblja i njihova boljeg standarda. Na vrhu piramide kvalitete života je kultura i opet imamo veliku sreću što se u HNŽ-u nalazi i Hrvatsko narodno kazalište kao središnja institucija kulture. Zahvaljujući konkretnoj pomoći Vlade RH i drugih razina vlasti u BiH siguran sam kako ćemo izgraditi moderno kazalište, nakon čega ćemo nastaviti sustavno ulaganje u HNK Mostar i ostale institucije kulture.

Večernji list BiH: Prije dvije godine ste kao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar vodili kampanju za Grad Mostar. Sada imamo, prema dominantnom mišljenju javnosti, uspješnog gradonačelnika. Danas predvodite listu za Županiju. Kako vidite suradnju s gradonačelnicima te načelnicima općina i gradova?

- Iznimno sam ponosan na sve što smo napravili u Gradu Mostaru koji danas vodi naš gradonačelnik dr. Mario Kordić. Pozitivna i konstruktivna klima koja se stvorila oko Mostara, gradonačelnika, njegova tima konkretan je uspjeh GO HDZ-a BiH Mostar. Uključivanje Županije u sve započete projekte je nužno, ne samo kada je u pitanju Mostar nego i sve druge lokalne zajednice. Osim unutarnjeg povezivanja važno je afirmirati Županiju izvan njezinih granica, ali i granice BiH jer je Županija subjekt regionalnog povezivanja. To je za nas veliki potencijal kako bismo unaprijedili i povezali (regije) na područjima koja su za nas značajna poput već spomenute poljoprivrede, znanosti, obrazovanja, digitalizacije, turizma, sigurnosti. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije