pripazite

Liječnici savjetuju: S koliko vode uzimati lijek, koje se tablete smiju poloviti, a koje ne

lijekovi
06.05.2021.
u 07:43

Kako bi izbjegli opasne komplikacije prilikom gutanja tablete, najbolje je lijekove popiti sa 200 ml vode

Tablete se mogu progutati i bez vode, ali ako se uzimaju na taj način, moguće je da će lijek "zapeti" u jednjaku, što može izazvati ozbiljne komplikacije. Gutanje tableta lakše je uz čašu vode, a takva konzumacija je i puno sigurnija, navodi thehealthy.com.

- Lijekovi koji "zapnu" u jednjaku izazvat će upale i iritacije i mogu rezultirati simptomima kakvi su žgaravica, bolovi u grudima i krvarenje - kazala je dr. Jennifer Caudle, prenosi Faktor. 

Osjetljivo tkivo jednjaka

Obzirom da jednjak nema živce koji upozoravaju na bol i zbog toga što se simptomi ne moraju pojaviti odmah, teško ćete uočiti je li tableta "zapela" ili nije.

S vremenom, tableta se može razgraditi te tako nagrizati osjetljivo tkivo jednjaka zbog čega se može javiti i dehidracija.

Istraživanje objavljeno u "Turkish Journal of Gastroenterology" utvrdilo je da svaki lijek može izazvati čir na jednjaku, no dr. Caudle navodi kako neki ljekovi mogu izazvati više štete od drugih.

U tu grupu spadaju lijekovi za osteoporozu, antibiotici i lijekovi protiv bolova koji su dostupni bez recepta.

Kako bi izbjegli opasne komplikacije prilikom gutanja tablete, najbolje je lijekove popiti sa 200 ml vode, a dr. Caudle navodi kako je tablete bolje uzimati u sjedećem ili stojećem položaju nego ležećem.

Tablete je pametno uzeti 15 minuta prije odlaska u krevet kako bi joj dali dovoljno vremena da se spusti jednjakom, kazala je.

Osim toga, prije nego što odlučite pepoloviti neki lijek obvezno se posavjetujte s liječnikom ili farmaceutom – pomoći će vam da pronađete najbolji način uzimanja lijeka i prilagodite ga svom zdravstvenom stanju.

Samo neke od lijekova, koji po sredini imaju "žlijeb", smijete prepoloviti prije uzimanja, a postoje ljekovi s kojim to nikako ne biste smjeli raditi.

Taj "žlijeb" dijeli tabletu na dva jednaka dijela, što znači da ćete, ako tabletu prepolovite, sa svakim uzimanjem u organizam unijeti jednaku količinu lijeka.

Lijekovi za kronična stanja, poput visokog tlaka ili dijabetesa, većinom se smiju prepoloviti prije uzimanja, osim u slučaju kad su „presvučeni“ posebnim zaštitnim filmom.

Dobar primjer lijeka koji nikakako ne biste smjeli poloviti je aspirin s enteričkim premazom.

Budući da aspirin često uzrokuje želučane tegobe i pojačava simptome čira i želučanog refluksa, na tržištu postoje različiti oblici ovog lijeka.

Što je entertički premaz

Enterički premaz omogućava da lijek prođe kroz probavni trakt i razgradi se tek u tankom crijevu, dakle lijek postaje djelotvoran 30-60 minuta nakon primjene. Na taj način izbjegavaju se neugodni smptomi koje lijek izaziva u želudcu.

Ukoliko prepolovite tabletu s entertičkim premazom uništit ćete djelovanje zaštitne barijere što bi moglo rezultirati snažnim bolovima u želudcu.

Ukoliko dođete u iskušenje da tabletu prepolovite nožem, golim rukama ili nekim drugim predmetom koji vam se nađe pri ruci savjet je da se suzdržite od ovog oblika kućne radinosti i radije nabavite rezač i usitnjivač tableta (posebno ako to radite redovito).

Ova sprava precizno reže tablete što vam osigurava da ćete pri svakom uzimanju u organizam unijeti jednaku dozu lijeka.

Tabletu treba prepoloviti neposredno prije uzimanja jer ćete na taj način umanjiti utjecaj vlage na površinu lijeka koja nastaje rezanjem.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?