dok brojni odlaze

Liječnica se nakon deset godina u Njemačkoj vratila u BiH, otkrila što joj je najviše nedostajalo

N1
20.03.2023.
u 18:40

Dok zdravstveni radnici zabrinjavajućom brzinom napuštaju Bosnu i Hercegovinu, neki se i vraćaju. Jedna od onih koji su se vratili je i doktorica Iman Al-Zghoul, specijalistica interne medicine, koja je nakon 10 godina učenja i rada u Njemačkoj, "odlučila srcem" i vratila se u domovinu.

Al-Zghoul je iz Bosne i Hercegovine u Njemačku otišla 2013. godine na specijalizaciju koju je oduvijek željela. Naučila je jezik i tamo je radila 10 godina, na četiri različite klinike.

U Njemačkoj je, kako je ispričala za N1, surađivala s brojnim stručnjacima koji su se trudili mlade liječnike osposobiti što prije, a uvijek stavljajući u fokus pacijenta.

No, unatoč iskustvu u sustavu koji odlično funkcionira, Al-Zghoul ističe kako je razloga za povratak u domovinu imala mnogo. Jedan od ključnih je bila socijalna komponenta koja joj je nedostajala, i kako kaže, učinila je da shvati kako “to nije to”.

“Za mene nema ljepše zemlje od Bosne i Hercegovine. Osjećaj kad sam u svojoj domovini i susjedstvu se ne može opisati i ne može mi ga nadoknaditi nijedna druga država. Njemačka je lijepa i uređena zemlja, ali mi nije mogla nadoknaditi taj osjećaj”, ističe doktorica.

Ipak, razlog važnijih od svih – bilo je vrijeme koje je željela provesti s majkom.

“Kada imate novac i status, a niste sretni, onda ćete se zapitati što je to što vas čini sretnim. Odlučila sam srcem, a ključni faktor je bila moja majka. Mnogi od nas su tamo, a roditelji nam ovdje. Moja majka je bila sama. Oni vremenom postaju sve više iznemogli”, napomenula je Al-Zghoul, koja sada radi u Poliklinici Alabajči u Tuzli, i ponovno, kako kaže – ima pacijenta u glavnom fokusu.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?