U Županijskom sudu u Tuzli

Lijanović i ostali ‘Džerikonu’ isplatili oko 230.000 KM za poticaje

Lijanovići
10.02.2017.
u 13:39

U Županijskom sudu u Tuzli jučer je nastavljeno suđenje Jerki Ivankoviću Lijanoviću u slučaju "Lijanović i ostali" Optužnica ih tereti za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje.

Tužiteljica Anela Garčević je pokazala tri rješenja federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kojima je poduzeću „Džerikom“ iz Gradačca odobrena isplata proračunskih sredstava FBiH, po osnovu poticaja i to u ukupnom iznosu od 230.281 KM.

Kao dokaz je priloženo i deset izvoda iz trezorskih aplikacija, koje potvrđuju isplatu sredstava na račun Džerikoma, koji je, prema optužnici, jedna u nizu poduzeća koje su dobile poticaj od 2011. do kraja 2014., uz prethodni dogovor s optuženim da će polovicu sredstava vratiti njima.

Osim Jerke Lijanovića, optuženi su i Suad Čamdžić , Mersed Šerifović i Stipe Šakić.

Prethodno je krivnju priznao Edin Ajanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TŽ te je sporazumno osuđen na godinu dana zatvora. Na jučerašnjem suđenju nisu se pojavili svjedoci Alan Smajić, Amir Hećimović i Toni Bošnjak, a nastavak suđenja je zakazan za 17.  veljače.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?