EU integracija i zajednička budućnost

Lasić: Dobra je vijest da zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu u EU

30.03.2017.
u 09:00

U povodu obilježavanja 60. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, kojima je osnovana Europska ekonomska zajednica (EEZ), preteča današnjeg EU, Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta (CPIFF) organizirao je jučer okrugli stol o temi “Europska integracija i zajednička budućnost”. Gosti sudionici okruglog stola bili su prof. dr. sc. Mile Lasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Nikola Lovrinović, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PS BiH, Adnan Ćerimagić iz European Stability Initiative i Maja Rimac Bjelobrk iz Direkcije za europske integracije. U pozdravnom govoru predsjednica CPIFF-a dr. sc. Gordana Iličić, između ostalog, istaknula je kako će CPIFF nastojati pripomoći promoviranju europskih dosega i vrijednosti.

Brojni problemi

- Iako upravo počinju teški pregovori o izlasku Velike Britanije iz Europske unije i premda je taj čin uzdrmao same temelje Unije koja se suočava s brojnim problemima, unutarnjim, problemima terorizma, ilegalnog useljavanja, prijeporima s državama poput Rusije, Turske, pa u današnje vrijeme i SAD-a, unatoč činjenici da nikad kao danas nije bila aktualna rasprava u njezinoj budućnosti, Europska unija je još uvijek najveća zajednica mira, slobode, demokracije, ljudskih prava i blagostanja. Zagledani u te dosege pridružujemo se obilježavanju 60. godišnjice Rimskih ugovora i vjerujemo da će sve izazove upravo ta ideja nadjačati, istaknula je Iličić. - Trebamo pojačanu proeuropsku medijaciju i nadam se kako ćemo je i dobiti. Dobra vijest za zapadni Balkan je najava sa summita 9. ožujka da zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu u EU, kazao je u izjavi za medije prof. dr. sc. Mile Lasić. Nikola Lovrinović, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PS BiH, o jučerašnjoj temi je kazao: - Nemamo parlamentarne stranke, a ni one koja nije parlamentarna, da se negativno izjasnila glede europskih integracija. U suštini su sve za, za razliku od nekih, čak i iz susjednih zemalja, gdje imate stranaka koje se eksplicitno izjašnjavaju da su protiv europskih integracija. Kod nas je to stav i prednost, dok s druge strane to često nije iskreno, kazao je u izjavi za medije Lovrinović. Adnan Ćerimagić (European Stability Initiative) kazao je kako je u posljednjih 10 godina trgovinski deficit šest zemalja zapadnog Balkana sa zemljama EU porastao na 89 milijardi eura.

Stvoriti uvjete

- To je ogromna količina novca s kojim smo mi u deficitu i cijela regija mora naći način kako pokriti sve te ekonomske probleme s kojima se suočava. Ono što je regiji potrebno je da krene s procesom europskih integracija, da krenu sve zemlje s pregovorima, da krenemo s usklađivanjima s EU standardima i samim tim stvorimo uvjete i za jače investicije i za veću trgovinu s drugim zemljama, istaknuo je Ćerimagić. Svi nazočni su nakon izlaganja imali prigodu postaviti pitanja i razgovarati o toj temi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije