odvjetnik Bunoza tvrdi

Lasić će tužiti Mektića za klevetu, a najavljuje podnošenje kaznene prijave

22.05.2018.
u 09:11

 

Ravnatelj policije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ilija Lasić, koji je zapovjedio zaustavljanje konvoja s migrantima na prijevoju Ivan prije nekoliko dana, podnijet će tužbu za klevetu zbog tvrdnji ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je počinio državni udar, a u drugom koraku nakon prikupljanja relevantnih dokaza, podnijet će i kaznene prijave zbog zloporaba u odlučivanju dijela državnih institucija koje su krivotvorile odluke Vijeća ministara BiH, piše Večernji list BiH.

Kako je za Večernjak potvrdio odvjetnik Davor Bunoza, ravnatelj Lasić je angažirao ured Paponja - Bunoza za poduzimanje pravnih radnji.

Nema nikakva smisla

“Odvjetnički ured je angažiran kako bi pokrenuo postupak radi zaštite od klevete s obzirom na to da su iznesene neistinite činjenice da je Ilija Lasić izveo državni udar. Prema dokazima kojima raspolažemo, odnosno naš klijent, spornog dana prigodom dolaska migranata pojavila se peticija mještana Bijelog Polja da će blokirati prometnice zbog dolaska migranata. S ciljem izbjegavanja mogućih konfliktnih situacija, konvoj s migrantima privremeno je zaustavljen po nalogu gospodina Lasića. Nakon toga je objavljeno kako je izvršio državni udar, što nema nikakva smisla”, rekao je Bunoza.

Dodao je kako se razmišlja i o podizanju kaznenih prijava za nelegalne odluke dijela državnih institucija koje su zloporabile i lažno predstavile da su donesene odluke o prebacivanju migranata u Mostar. Lasić je u petak po nalogu Mektića dao iskaz u prostorijama SIPA-e.

Večernji list je u posjedu preslike peticije stanovnika Bijeloga Polja koji su najavili prosvjed zbog premještanja migranata na područje Salakovca, ne isključujući njegovu blokadu. Posebno je zanimljiva činjenica kako je medijski, pravni i politički pritisak na ravnatelja policije HNŽ-a pojačan dok se pred Sudom u Mostaru vodi postupak u radno-pravnome sporu o osporavanju njegove pozicije ravnatelja. Ured ombudsmana je u međuvremenu naložio vlastima HNŽ-a da nastave s isplatom plaća Lasiću te da Vlada donese odluku sukladno presudi Županijskog suda. 


Odvjetnik Bunoza tvrdi kako migranti nisu uopće smjeli biti smješteni u Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara, što apsolutno daje temelja za preispitivanje ilegalne odluke ministra Mektića i dijela Vijeća ministara. Prema odlukama koje Lasić ima, migranti su trebali biti smješteni u zatvorene centre, vojarne...


“Salakovac je izbjeglički centar otvorenog tipa. Deset godina zastupam izbjeglice i azilante te dobro poznajem tu problematiku. Ostaje pitanje na temelju koje zakonske osnove su smješteni migranti, a ne tražitelji azila ili priznate izbjeglice. Takav zaključak ili odluku nismo vidjeli”, rekao je Bunoza. Da je cijela operacija provedena na granici zakona, u nekoliko izjava potvrdili su i hrvatski dužnosnici u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda i Josip Grubeša. Oni su najizravnije optužili ministra Mektića da ne radi svoj posao, da ne kontrolira granice te da dopušta nekontroliran dolazak migranata na područja Bosne i Hercegovine.

Borovac u Mostaru

Šezdesetak migranata u međuvremenu je napustilo Izbjeglički centar kod Mostara, od ukupno njih 269, koliko je u petak nakon prijepora između lokalnih i državnih vlasti ipak smješteno u ovaj kamp, izjavio je u ponedjeljak voditelj toga centra Edin Denjo. 
“Trenutačno je u Izbjegličkom centru, nakon što smo ih prebrojali, 210 migranata”, rekao je Denjo za nakon što je u posjetu bila ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac. Ministrica Borovac, kao i većina bošnjačkih dužnosnika, osudila je poteze vlasti u HNŽ-u. •

 

Ključne riječi

Komentara 1

PI
pinkec
19:03 22.05.2018.

Još uvijek se terorizira hrvatska manjina u BiH! Gosp. Ilija Lasiću, dobro je da tužite ministra Dragana Mektića, jer ovo je prevršilo sve mjere i zakone u normalnom svijetu!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?