Bizarni trendovi siju strah, stručnjaci upozoravaju

Lajkovi “tjeraju” mlade i djecu da pretrčavaju ulicu, vise s tramvaja, dave se dok ne izgube svijest…

23.10.2023.
u 16:11

Kada pomislimo da smo čuli i vidjeli sve bizarnosti i užase koje internet nudi, pojavi se nešto novo, opasno i nedopustivo, a ugrožava najmlađe, piše Večernji list BiH.

Sve za popularnost

Što su zapravo sve djeca i mladi spremni učiniti radi popularnosti, jednostavnijim rječnikom, nekoliko lajkova na društvenim mrežama, pokazala je zastrašujuća snimka koja se na društvenim mrežama pojavila u prvoj polovini ove godine. Podsjetimo, u videu se može vidjeti dječak koji se zakačio za stražnji dio tramvaja, a potom s njega skočio iako je tramvaj bio u pokretu. I upravo kada smo pomislili da je to samo jedan od nepromišljenih dječjih poteza, koji se nikad neće vidjeti na bh. ulicama, stigla je nova fotografija.

Kako je napisao Faktor, opasno kačenje za vanjski dio tramvaja ponovno se može vidjeti u Sarajevu, točnije, riječ je o naselju Nova Otoka. Kako pišu, takve poteze uglavnom rade srednjoškolci, kojima je to “zabavno”, bez razmišljavanja o posljedicama, podsjećajući da je prije uslijed izvođenja istih poteza dolazilo do ozljeđivanja osoba koje su završavale i na bolničkom liječenju. Jedan od izazova koji je također zgrozio javnost je pretrčavanje ulice. Naime, od tinejdžera se “zahtijeva” da pretrčavaju ulicu, ako je moguće, i autocestu, i to ispred kamiona. Sve to snime i objave na svom profilu na TikToku.

Prisjetimo se i izazova “jureći vlak”, koji je bio jedan od onih koji su djecu poticali na šetnju po liniji između života i smrti. “Pravila” ove igre bila su da djeca stoje što bliže pruzi raširenih ruku i čekaju da vlak prođe. Naravno, tako da se stane što bliže uz vlak. Bilo je tu i udaranja u testise, što jače, pa tko više izdrži, zbog čega je u bolnici završio i jedan dječak iz Osijeka. Bilo je i gutanja Tideovih kapsula za pranje rublja. “Tide Pod Challenge” ili “Tide kapsule izazov” poticao je tiktokere da gutaju kapsule i “vide što će se dogoditi”. Cijela priča izazvala je toliku buru u javnosti da je i YouTube uklanjao videozapise takvog karaktera. Oglasila se i kompanija, iskazavši zabrinutost zbog zdravlja mladih kupaca, koji su iz nekog razloga odabrali baš njihove kapsule. Gutali su i punu žlicu cimeta, galon vode u jednom pokušaju, hodali su po rubovima zgrada, skakali sa zgrade na zgradu…

Roditelji, provjeravajte djecu

Na TikToku deseci videozapisa, popraćeni glazbom, prikazuju tinejdžere i malu djecu kako im iz usta izlazi dim dok jedu chiki ngebu. U jednom videu, koji je prikupio gotovo 60.000 pregleda, mališan puše dim kroz rupu u slatkišu. Jedan od izazva koji je kružio na TikToku je i “Blackout”. Navodno kruži još od 1995. godine, ali se nedavno ponovno pojavio na TikTok platformi. Ovaj viralni izazov poticao je sudionike da zadržavaju dah ili se dave sve dok se ne onesvijeste, obećavajući “euforičan” osjećaj kao rezultat. Izazov je doveo do ozbiljnih ozljeda, kao i smrti… Niz je primjera koji su posljednjih godina “kružili” internetom i privlačili pozornost djece i mladih. Psiholozi objašnjavaju da su djeca i tinejdžeri najpodložniji utjecajima društvenih mreža, pa tako i ovakvim opasnim TikTok trendovima i upozoravaju te pozivaju roditelje da budu aktivniji i prate što im djeca rade na društvenim mrežama kako bi izbjegli posljedice, pa i smrt.

Iako nema pravog odgovora na pitanje kako biti roditelj u doba društvenih mreža, većina podataka sugerira da aktivniji pristupi dovode do boljih rezultata od pasivnih pristupa, tvrde psiholozi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?