kupuju neizgrađeno

Kvadrat stana u Mostaru za dva u Orašju

04.11.2018.
u 20:09

Kada je riječ o kupnji stanova u starijim zgradama, cijene se kreću od 420 do 1500 KM po četvornom metru

Posljednjih godina u BiH cvjeta stanogradnja. Investitori uvelike grade stambene zgrade, zbog čega smo odlučili provjeriti koje su cijene po četvornom metru, tko su najčešći kupci, ali i kakva je potražnja, piše Večernji list BiH.

Bogato tržište nekretnina

Unatoč sve višim cijenama stanova, tržište nekretnina u Mostaru prednjači po visini cijena u odnosu na ostale općine i gradove u HNŽ-u. Tako će svi oni koji žele kupiti stan u novoj zgradi izdvojiti od 2300 do 2500 KM po četvornom metru. Stan u starogradnji kreće se oko 1500 KM. Cijene su nešto niže u susjednoj ZH županiji, pa tako u Ljubuškom cijena četvornog metra stana u novogradnji stoji 1500 KM, dok je četvorni metar u Posušju niži za 300 KM te se može kupiti po cijeni od 1200 KM. Provjerili smo i kakve su cijene stanova u HB županiji. Kvadrat novoizgrađenih stanova u Livnu košta od 1500 do 1800 KM, a u iznos koji plaća kupac uključen je i PDV. U Livno-stanu kazali su nam da trenutačno imaju još samo dva slobodna stana u novoizgrađenom stambenom objektu po cijeni od 1500 KM, dok će cijena u zgradi koja se dovršava biti već od 1600 KM po m2. Drugo poduzeće u Livnu koje se, među ostalim, bavi i stanogradnjom je Roco Commerce koje na raspolaganju trenutačno nema nijednu stambenu jedinicu. U završnoj fazi je novo krilo postojećeg objekta u središtu Livna. U njemu će cijena stana biti 1800 KM, a i ti stanovi su, iako objekt još nije dovršen, skoro svi unaprijed rasprodani. Slične cijene su i u Tomislavgradu. Useljive stanove kupuju uglavnom mlađi bračni parovi te oni koji rade u inozemstvu i žele imati nešto svoje kad dolaze na godišnje odmore, odnosno vrate se u rodni grad nakon ostvarenja mirovine. Kad je u pitanju prodaja u staroj gradnji, cijena se u Livnu kreće od 800 do 1100 KM. Slično je i u Tomislavgradu, u Kupresu je to između 800 i 900 KM, a u Drvaru i B. Grahovu stanovi se mogu naći po cijeni od 420 do 700 KM po četvornom metru. Potražnja za stanovima povećana je i u središtu Posavske županije - Orašju.

Dugoročno isplativije

Tako je posljednjih nekoliko godina u Orašju izniklo čak sedam stambenih zgrada. Za kupnju su osobito zainteresirani Posavljaci koji žive i rade u inozemstvu, pa se umjesto gradnje kuće češće opredjeljuju za kupnju stanova kao dugoročno isplativiju varijantu. U jednoj od tvrtki koje se bave stanogradnjom doznali smo da se cijene četvornog metra stana u novim zgradama kreću od 1050 do 1250 KM, što podrazumijeva useljiv stan po sustavu “ključ u ruke”. Što se tiče starih stanova, njihova se cijena po četvornome metru kreće oko 1000 KM. Stanogradnja je doživjela procvat i u Kiseljaku, pa se tako i u ovoj srednjobosanskoj općini nudi bogata ponuda. Cijene u novogradnji kreću od se od 1100 do 1300 KM. Za 300 KM niže su cijene u nešto starijoj gradnji i kreću se između 800 i 1000 KM po četvornom metru. Cijene stanova, inače, diktira više čimbenika, kao što su lokacija, kat na kojem se stan nalazi...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?