500.000 DOZA CJEPIVA

Kurz: Veselim se da Austrija može pomoći BiH

Sebastian Kurz
08.08.2021.
u 16:40

Veselim se da sada možemo pomoći Bosni i Hercegovini također s direktnom isporukom doza cjepiva iz Austrije“, rekao je u nedjelju austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Kako stoji u jednom od službenih izvješća, radi se o 500.000 doza cjepiva AstraZeneca protiv koronavirusa, koje će sutra posebnim kamionima-hladnjačama krenuti iz Beča u smjeru Sarajeva, gdje bi trebale stići u utorak tijekom dana.

Do sada je Europska unija pod koordinacijom Beča isporučila državama Zapadnog Balkana više od 650.000 doza cjepiva protiv COVID-a 19, od čega 214.000 Bosni i Hercegovini. „Pandemije se možemo jedino zajednički riješiti. Stoga je logično, da naše prijatelje u Bosni i Hercegovini podupremo s hitno potrebnim cjepivom“, istakao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

„Mi u Austriji trenutačno se nalazimo u sretnom položaju, jer raspolažemo s više cjepiva nego što nam je trenutačno potrebno“, pojasnio je austrijski ministar zdravstva Wolfgang Mückstein, dodavši: „Posve je razumljivo da solidarno postupamo i dio naših zaliha cjepiva dijelimo sa svakom zemljom, gdje je to hitno potrebno“.

Nedavno su pošiljke s cjepivom protiv koronavirusa upućene i u Tunis i Gruziju, u kojima su aktualne brojke novozaraženih i umrlih izuzetno visoke. Austrija je također pomogla i Indiji u borbi protiv koronavirusa poslavši joj lijekove protiv virusnih bolesti, boce s kisikom i druge medicinske potrepštine.

Ova relativno mala, ali izuzetno solidarna alpska zemlja poznata po tome da nesebično pomaže svima koji zapadnu u nevolje, s pet milijuna eura pomogla i međunarodni program Covax AMC za opskrbu cjepivom 92 zemlje s niskim i srednjim prihodovnim proračunom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije