Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru

Kurikulum studija sestrinstva u skladu s Europskom unijom

jhbjhb
21.02.2017.
u 14:15

U utorak, 21.veljače, na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru održana je radionica u sklopu završnice Tempus projekta 'CompetencybasedCurriculum Reformi NuringandCaringin Western Balkan Univerrsities' (CCNURCA) koji traje već četiri godine, a iznjedrio je velike dobrobiti kako za nastavnike, tako i za studente.

„Imamo dobar 'hardware' u smislu nove zgrade Fakulteta zdravstvenih studija, jedinicu za doktorski studij, simulacijski kabinet i kabinet vještina, istaknuo je voditelj Tempus projekta prof.dr.sc. Mladen Mimica naglasivši da sada trebamo raditi na softwaru fakulteta.

“To je edukacija naših nastavnika, uvođenje novih nastavnih metoda kao i neke nove tehnike koje sada učimo i koje nastojimo implementirati“, rekao je Mimica.

Cilj projekta u konačnici je prilagodba kurikuluma ili plana i programa prema normativima Europske unije, a to u praksi znači puno bolje uvjete rada, što je i istaknula Kristina Vidović, koordinatorica projekta.

“ Participiranjem u ovom projektu dobili smo 16 kompjutera, četiri laptopa, fantom–lutku sa procesorom u vrijednosti 20.000 eura, razmjenu studenata, trening trenera što znači svih onih koji su u korelaciji sa studentima i još dosta toga. Dobrobiti koje smo ostvarili zahvaljujući participiranju u ovom projektu su zaista velike.

Koordinator projekta vezanog za reformu sestrinstva u zapadno balkanskim zemljama, Dean Bokonjić, izrazio je veliko zadovoljstvo uspješno realiziranim projektom čija je ukupna vrijednost 700.000 eura, a u projektu su sudjelovala tri fakulteta iz BiH, tri iz Albanije i fakultet iz Crne Gore.

„To je fakultet u kojem se nastava odvija 60:40 posto u korist praktične nastave naspram teorije. Shodno tomu smo poboljšali uvijete za praktičnu nastavu, a pored toga smo napravili i kurikulume koji su isti ili jako slični na svim studijima te smo tako omogućili mobilnost i nastavnika i studenata“, istaknuo je Bokonjić te zaključio da su programi sestrinstva u našoj regiji sada prilagođeni programima studija sestrinstva iz europske unije.

Po riječima Ivane Perić, studentice diplomskog studija 4. godine na smjeru klinička zdravstvena njega, dobrobiti koje su proistekle iz ovog projekta su jako značajne.

„Kabinet nam je puno bolje opremljen, razvili smo puno bolje vještine praktičnog dijela, a oni koji su bili u razmjeni studenata, također, donijeli su nam dosta novih informacija i znanja sa drugih fakulteta, tako da smo jako sretni što smo dionici ovog projekta“, rekla je studentica Perić.

Ispred menadžmenta Fakulteta zdravstvenih studija, prisutne je pozdravila doc.dr.sc. Vajdana Tomić, prodekanica za nastavu Fakulteta zdravstvenih studija i voditeljica studija primaljstva.

„Ovaj projekt je donio poboljšanje u izvođenju nastavu, naročito praktične nastave. To je ono u čemu smo manjkavi, i na ostalim fakultetima. Posebno smo zadovoljni što smo opremili kabinet vještina. Ja sam iznimno zadovoljna jer smo dobili simulator porođaja u vrijednosti do 20 tisuća eura koji će moći koristiti i studenti Medicinskog fakulteta. Jako je dobro imati opremljene kabinete za praktičnu nastavu, jer kliničke prakse nedostaje. Znači, pacijentice mogu odbiti i odbijaju da studenti budu nazočni pri pregledu ili porodu i tada vam preostaje praktična edukacija u kabinetu'', poručila je Tomić.

Podsjećamo, Fakultet zdravstvenih studija u Mostaru jedini je u BiH koji ima studij primaljstva.

Radionica se u potpunosti izvodila na engleskom jeziku, a predavači su bili profesori iz Belgije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?