njega tijela

Kupujete li kozmetiku u ljekarni? Evo zašto dermatolozi toliko vole ljekarničke brendove

01.05.2021.
u 14:59

Svaki put kada uđete u ljekarnu, jednostavno morate zamijetiti bogatu ponudu kozmetike različitih brendova.

Ono što kozmetiku koju vidite u ljekarni čini drukčijom nisu lijepa i elegantna pakiranja, pristupačne cijene ili nevjerojatan izbor proizvoda baš za svaki tip kože, već činjenica da je dostupna uglavnom u ljekarnama. Zašto? Odgovor na to pitanje, ali i mnoga druga potražili smo kod dr. sc. Jelene Meštrović Štefekov, dr. med., spec. dermatovenerologije.

 

ŠTO SE KRIJE IZA tzv. ljekarničkih brendova?

Ljekarnički brendovi, tzv. dermokozmetika ili medicinska/farmaceutska kozmetika, njeguju znanstveni pristup i provjerene stručne, dermatološke i farmaceutske smjernice u njezi kože. Takva kozmetika mora ispunjavati stroge kriterije učinkovitosti i sigurnosti kako bi mogla dobiti status dermokozmetika i svoje mjesto na policama ljekarni. Svaka tvrdnja vezana za korisnost takvog proizvoda mora biti potkrijepljena znanstvenim i kliničkim ispitivanjima. Nadalje, njezin sastav mora biti transparentan, istaknut na pakiranju proizvoda, a podaci o koncentracijama aktivnih supstanci dostupni. Takvi visoki standardi razdvajaju je od kozmetičkih proizvoda na policama drogerija i parfumerija koji nisu obvezni ispunjavati ove uvjete. Znanstvene i kliničke studije, transparentnost sastojaka, njihovih koncentracija i podrijetla, ono je što čini razliku između dermokozmetike i kozmetike.

ZAŠTO su toliko popularni, odnosno prepoznati?

Upravo zbog navedenih karakteristika sigurnosti, učinkovitosti i transparentnosti. Tu je i još jedan veliki benefit, a to je – ljekarnik ili ljekarnica, koji će stručno objasniti, uputiti, pomoći odabrati željeni proizvod. Dermokozmetika osim zdrave, udovoljava potrebama suhe, iritirane, osjetljive, masne kože, odnosno kože s posebnim potrebama, kod specifičnih dermatoloških stanja. To je, zapravo, i njena osnovna namjena. Uostalom, prva adresa na koju pacijenti odlaze kad imaju neki dermatološki problem upravo je ljekarna.

 

Foto: Shutterstock

 

Zašto su prvi izbor mnogih dermatologa?

Mi dermatolozi zahvalni smo što je imamo na raspolaganju. Zahvaljujući njoj, i mi smo učinkovitiji. Dermokozmetika je i primarno nastala kao potpora dermatološkim pacijentima, u cilju što kvalitetnije i učinkovitije njege kože, tijekom i nakon dermatoloških terapija i tretmana. Također, kvalitetna, ciljana njega kože omogućuje nam i da što rjeđe uključujemo „pravu“ medicinsku terapiju, ili, barem, u manjoj mjeri, u nižim dozama i koncentracijama, kraće. Dermokozmetika oporavlja kožu, daje joj podršku. Prolongira dobro stanje i smanjuje recidive. Sigurna je i transparentna. Uvažava smjernice dermatološke struke. Nudi nam inovacije i nova rješenja. Razloga je puno.

Na što treba obratiti pozornost pri odabiru?

Na specifičan problem kože. Ono što primarno želimo riješiti. Je li to suhoća, masnoća, osjetljivost, anti-age... Izbor olakšavaju kategorije proizvoda namijenjene određenom problemu. I, naravno, neizostavan savjet ljekarnika.

Kome je namijenjena takva kozmetika?

Svima. I osobama sa zdravom, nezahtjevnom kožom, kao i onima s posebnim potrebama kože. Ako želimo provjeren, siguran proizvod, visokih standarda kvalitete, u skladu s dermatološkim smjernicama, onda je dermokozmetika pravi izbor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije