Krivotvorena roba

Kupujemo “lažnjake”, od odjeće i obuće do hrane i lijekova

30.05.2019.
u 16:10

U posljednje dvije godine u BiH primjetno je povećanje broja pokušaja uvoza krivotvorene robe, uglavnom poznatih svjetskih marki, a to je trend koji je zahvatio cijelu Europu, u kojoj čak 6,8% uvoza vrijednog 121 milijardu eura otpada na krivotvorine, piše Večernji list BiH. 

Očekivano, najviše se krivotvore odjeća, obuća, satovi, parfemi, kozmetika, igračke i nakit, ali zabrinjava to što se među krivotvorenim proizvodima sve više nalaze farmaceutski proizvodi, hrana, piće i medicinska oprema, zbog čega je potencijalno ugroženo i zdravlje stanovništva.

Ogromni iznosi

Tržnice diljem BiH preplavljene su “brendiranom” robom za čije podrijetlo kupci i ne pitaju, a složena struktura države i županijsko-entitetske (ne)suradnje postale su raj za švercere koji krivotvorene brendove prodaju na bh. tržištu kako na tržnicama tako i u uličnoj prodaji, preko društvenih mreža, ali i u trgovinama. Prema podacima UNO-a BiH, u 2018. godine oduzeta je roba vrijedna 7,6 milijuna KM, što je za 45% više u odnosu na 2017. Na tekstil se odnosi oko 30% oduzete robe, a na duhan i njegove prerađevine oko 25 posto. Usporedbe radi, za osam mjeseci 2008. vrijednost oduzete robe iznosila je 3,3 milijuna KM. Podaci UNO-a BiH, logično, daju nerealnu sliku o kvantiteti i umreženosti plagirane robe – radi se o krivotvorenoj robi koja je oduzeta. Nitko ne zna koliko krivotvorene robe “pulsira” bh. tržištem. Službene brojke govore da je u 2017., 2018. i početkom 2019. oduzeto oko 90.000 komada razne robe.

Raznolika ponuda

Najviše se, sudeći prema ovim podacima, trguje u “svijetu tekstila” - uvozila se krivotvorena roba svjetskih marki Adidas, Louis Vuitton, Tommy Hilfiger, Versace, parfemi, torbe, tehnička roba... Problem nije samo u lošoj kvaliteti te robe nego što ima slučajeva da se prodaju i lažni lijekovi. Kad trebaju zaraditi, ovi “biznismeni” ne biraju na kojem će artiklu “uzeti novac”. Imate, primjerice, torbe od lažne plastike koja može biti kancerogena. Ovi se proizvodi prave od jeftinih materijala koji su često i zabranjeni jer su štetni za zdravlje. Imate tehničke uređaje koji mogu, danas-sutra, biti opasni za život prilikom uporabe. Radi se o ogromnom biznisu, vrte se milijuni. - Ovo je naše bogatstvo, lažne tenisice i odjeća, lažne torbe i parfemi, lažne diplome i krivotvorenja svih vrsta. Drugim riječima, dobrodošli u BiH - kazao je za Al Jazzeru jedan ulični prodavač parfema. Nudi on i “adidaske”, “levisice”, za dame torbe “Vuitton”, naočale “Versace”, sve vrlo povoljno. Ima i “tehničku” robu - od daljinskih upravljača do mobitela i bušilica, koje nemaju jamstvo i koje se mogu dobiti za bagatelu s naljepnicom brenda kojeg hoćeš. Na pitanje boji li se inspektora, s osmijehom odgovara da ne, jer “ja sam sitna riba”. Na pitanje zašto ne prodaje originale, odgovara zato što ih nitko neće jer su preskupi za ovdašnji džep. - Polovina Europe nosi traperice sa Sandžaka, iz Pazara, što reći... I naša “dijaspora” se oblači ovdje jer je jeftinije – tvrdi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?