Koriste mogućnost povrata od 28 dana

Kupe odjeću, nose je pa vraćaju ili mijenjaju za drugi odjevni predmet

11.05.2022.
u 06:31

Kao “nezadovoljni” kupci, kupljene artikle mogu zamijeniti za nešto drugo, obično za neke iskoristive varijante za svaki dan ili čak uzeti svoj novac natrag.

Građani BiH su se zbog poprilično skromnog životnog standarda sve više okrenuli kupnji rabljene odjeće koja je kudikamo jeftinija od nove za koju mnogima, dok zadovolje osnovne potrebe, ne ostane novca. Međutim, ima i onih koji to ne žele priznati i prihvatiti činjenicu da je pojedina odjeća, osobito markirana, za njihove kućne proračune prevelik izdatak, piše Večernji list BiH. 

Loša iskustva

Svečane prigode, razni događaji, poput matura, vjenčanja… iziskuju veću količinu novca za prikladne odjevne kombinacije, a bh. građani uglavnom nisu spremni ili ih sebi ne mogu priuštiti. Ali, i oni koji mogu, služe se trikovima. Priča ide ovako. Svečana odijela i haljine kupuju u trgovinama, uglavnom poznate brendove, gdje u roku od 28 dana mogu vratiti robu uz ispriku da im “ne odgovara”. Kao “nezadovoljni” kupci, kupljene artikle mogu zamijeniti za nešto drugo, obično za neke iskoristive varijante za svaki dan ili čak uzeti svoj novac natrag.

- Neke moje poznanice, ne usudim se reći - prijateljice jer sad dvojim sviđaju li mi se više ili ne, jednostavno uđu u te trgovine, uzmu raznu odjeću, plate i odu doma. Tamo isprobavaju veličine, pa vrate ono što im ne odgovara. I to bi bilo u redu da nema onoga što slijedi… One tu odjeću redovito nose vani, nekada čak i nekoliko dana, jer imaju rok od 28 dana za vraćanje odjeće u trgovinu, čak i ako su skinule etikete. Dakle, poskidaju sve oznake, nose je vani, na posao, svuda, prenesu na tu odjeću svoje tjelesne i druge mirise, višak kože, puder, ruž... Zatim to 27. dana uredno spakiraju i vrate u trgovinu kao da su, eto, slučajno pogriješile pa sad to vraćaju jer nisu vidjele grešku na odjeći - priča jedna od djevojaka koja se zgražava na takvu praksu. A loših iskustava je mnogo, posebice onih koji su kupili neki odjevni predmet pa tek kući shvatili da je on, zapravo, već nošen.

- Ma, katastrofa je sve to postalo. Nose odjeću pa je vraćaju. Bez ikakvoga srama. Ne razumijem tu potrebu, niti ću. Nažalost, kada u trgovini nešto kupiš po punoj cijeni, nisi više siguran kupuješ li nešto rabljeno - jedan je od komentara na fotografije i iskustvo koje je podijelila djevojka koja je shvatila da je kupila nošen komplet.

Nosi, fotografiraj pa vrati

- Bijedno i jadno... Užas na njihovu (ne)čast. Općenito, pun ih je Instagram, “kvazilovatorica”, pronosaj/uslikaj/izvrši povrat - smatra djevojka ogorčena na pojavu koja sve više uzima maha. - To su one dame na baterije. Kupi, pronosa, vrati i glumi neko ludilo. Svaka stvar koju sam vratila imala je etiketu, nije nigdje oštećena i vraćena je u roku od nekoliko dana, i to zbog neodgovarajuće veličine. Ovo je postalo užasno - dodaje druga. Ima i onih koji su u džepovima “nove” jakne pronalazili korištene maramice. - Kupila sam novu jaknu u službenoj online trgovini i ostala, blago rečeno, šokirana kad sam u džepu te jakne pronašla korištenu papirnatu maramicu - glasi još jedno loše iskustvo. Osobe koje rade u toj branši kažu kako, u suštini, ljudi to rade ne zato što su materijalno ograničeni, nego bezobrazni. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?