Naslovnica Vijesti

Kukan: Najsmislenije zajedničko uključenje zemalja zapadnog Balkana u EU

12. listopada 2018. u 16:48 0 komentara 177 prikaza

Predsjednik Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije Wolfgang Sobotka kazao je na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku (CFSP/CSDP) da vanjska politika Europske unije u fokusu mora imati zapadni Balkan.

Na konferenciji, gdje su sudjelovali i dopredsjedatelj Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i Bariša Čolaki te predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Sifet Podžić, Wolfgang je predložio sveobuhvatnu ekonomsku integraciju ove regije u EU i prije punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u EU.

Tijekom rasprave o europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, predsjednik Odbora za vanjske poslove uropskog parlamenta David MacAllister prezentirao je i analizirao trenutno stanje procesa integracija zemalja regije u EU.

Reagirajući na ovu analizu, parlamentarci iz zemalja članica EU eksplicitno su upozorili na negativan utjecaj odugovlačenja procesa pristupanja EU zemalja zapadnog Balkana, smatrajući da odugovlačenje može proizvesti zamor i otpor kod stanovnika tih zemalja, ali i otvoriti prostor drugim zemljama da u ovoj regiji jačaju svoj ekonomski i politički utjecaj.

Veliku pažnju sudionika privukla je i rasprava člana Europskog parlamenta Eduarda Kukana, koji je u svom govoru podsjetio na "punoljetstvo" europske perspektive regije, ozvaničene na sumitu u Solunu, kazavši da je regija u tolikoj mjeri povezana da je najsmislenije njeno zajedničko uključenje u EU.

Vodeći raspravu o migracijama i zaštiti vanjskih granica EU, istaknuta je potreba intenziviranja angažmana EU u konfliktu u Ukrajini i Siriji, kao i potreba eliminiranja uzroka migracija, kao što su oružani konflikti, siromaštvo i klimatske promjene.

Na konferenciji, koja je okončana danas u Beču, prezentiran je i dosadašnji rad Frontexa, a u radu konferencije, putem video - linka, sudjelovala je i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, priopćeno je iz PSBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.