stiglo u regiju

Kubansko cjepivo za liječenje karcinoma pluća dostupno i oboljelima iz BiH

05.11.2015.
u 06:45

Ovo cjepivo je besplatno za osiguranike zdravstvenog osiguranja u Srbiji i provodi se kao studija jer lijek još nije registriran

Pacijentima iz RS-a koji boluju od raka pluća bit će omogućeno liječenje kubanskim cjepivima "cimavaks EFG" koje su stigle u Srbiju. Rečeno je to Glasu Srpske u ministarstvu zdravlja Srbije. Ova terapija dostupna je građanima Srbije već dva dana i njena primjena je, kako ističu u ministarstvu zdravlja Srbije, još u početnoj fazi. - Kubansko cjepivo je besplatno za osiguranike zdravstvenog osiguranja u Srbiji i provodi se kao studija jer lijek još nije registriran, dok će detalji primjene te terapije za građane iz regije uskoro biti poznati - rekao je glasnogovornik ministarstva zdravlja Srbije Marko Pavlović. Kako bi pacijenti mogli biti podvrgnuti terapijama ovim cjepivom, moraju imati adenokarcinom pluća, odnosno da su u četvrtom stadiju bolesti i moraju biti, kako ističe Pavlović, negativni na receptor epidermalnog čimbenika rasta i da imaju određenu količinu tog čimbenika u krvi. - Terapiju je moguće primiti isključivo u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i ona neće biti besplatna za osiguranike zdravstvenih osiguranja drugih država - kazao je Pavlović koji nije precizirao koliko će ovo cjepivo koštati za pacijente iz RS-a. Ravnatelj UKC RS Mirko Stanetić rekao je da su u borbi protiv raka pluća neophodna sva raspoloživa sredstva.- Ako pacijenti iz RS-a budu upućivani u Srbiju na terapije kubanskim cjepivom, onda to moraju biti oni kod kojih je bolest uznapredovala i njih treba izabrati na osnovi preporuka liječnika - istaknuo je Stanetić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?