Najčešća oboljenja stanovništva

Krvni tlak i stres odnijeli milijune maraka

11.02.2019.
u 17:30

Liječnici u Republici Srpskoj prošle godine propisali su 6,58 milijuna recepata za lijekove, što je za oko 300.000 manje u odnosu na godinu dana ranije, a pacijenti su najviše koristili medikamente za kardiovaskularni, probavni i živčani sustav.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske lijekovi popijeni na recept u 2018. godini koštali su 66,8 milijuna maraka, što je za 4,5 milijuna manje nego godinu dana ranije, kada su za ove lijekove plaćena 71,3 milijuna maraka, piše Glas Srpske. - Najčešće propisivani lijekovi već godinama su oni koji djeluju na kardiovaskularni, probavni i živčani sustav. Najpropisivaniji medikament u prošloj godini je lijek generičkog naziva “enapril”, koji se koristi za liječenje povišenoga krvnog tlaka - naveli su u Fondu zdravstva. Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Republici Srpskoj Duško Vulić kaže za Glas Srpske da ne čudi što su liječnici najčešće propisivali lijekove za regulaciju krvnog tlaka jer je starosna granica znatno spuštena, pa probleme s tlakom imaju i mladi.

- Krvni tlak je tihi ubojica. Veoma je izražen genetski čimbenik, tako da je velika vjerojatnost da će probleme s krvnim tlakom imati i oni čije su roditelje mučile te zdravstvene tegobe. Prevencija je nužna, a osim toga što moraju voditi računa o terapiji koju propiše liječnik, oboljeli bi trebao promijeniti način života, izbaciti iz upotrebe alkohol i cigarete, zdravo se hraniti i što manje se uzrujavati - rekao je Vulić i dodao da su manje šanse za nastanak srčanog i moždanog udara ako se krvni tlak uspije držati pod kontrolom. Među često propisivanim lijekovima su i sedativi i antidepresivi, što potvrđuje i načelnica Službe za psihijatriju u prijedorskoj Bolnici dr. Mladen Stojanović Slobodanka Timarac, naglašavajući da stres i užurban tempo života “pišu” sve više dijagnoza depresije i anksioznosti kod mlađe populacije.

- Na to najviše utječu stres, loša socioekonomska situacija i općenito loša situacija u društvu. Neizvjesna budućnost i nedostatak posla često su glavni okidači za nastanak ovih oboljenja - rekla je Slobodanka Timarac i istaknula da je među mladima dosta oboljelih od bolesti ovisnosti. Duško Vulić ističe da bi Republika Srpska u ovoj godini trebala usvojiti nove europske i američke preporuke za liječenje visokoga krvnog tlaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?