Ususret Danima filma

Kršna Hercegovino, dobro nam došla u ravnu Posavinu!

01.09.2016.
u 09:00

Uvertira u filmski festival u Orašju sad je već tradicionalno postala Večer Hercegovine u Posavini koja će se četvrti put održati dan uoči početka 21. dana hrvatskoga filma.

Po dobrom starom običaju, tu večer bit će predstavljeno bogatstvo hercegovačke stare kuhinje, plodovi kršne zemlje, kultura i stari običaji zapadne i južne Hercegovine. Ova večer postala je most prijateljstva između kršne Hercegovine i ravne Posavine, na njoj se jačaju veze između hrvatskog naroda, što je ključ njegove opstojnosti na ovim prostorima. Domaćini ove večeri bit će premijeri Zapadnohercegovačke i Hercegovačke-neretvanske županije Zdenko Ćosić i Nevenko Herceg.

Zbližavanje krajeva

- Uz filmski festival u Orašju bio sam neposredno vezan, s obzirom na to da sam kao federalni ministar turizma ovaj filmski festival podupirao kao iznimno uspješno turističko promoviranje Orašja, Posavine, ali i BiH i tada, kao i danas. Iskazujem poštovanje prema ljudima koji su utemeljitelji ovog festivala i koji već dvadeset godina predano rade na ovom projektu. Velikom glumcu, umjetniku, a iznad svega čovjeku i idejnom tvorcu Festivala Ivi Gregureviću svakako treba iskazati posebnu zahvalnost, kao i svima drugima koji daju doprinos da ovaj filmski festival živi već dvadeset godina. Kao što sam kazao, nekada me za ovaj festival, Orašje i Posavinu vezala pozicija ministra turizma, dok danas kao predsjednik Vlade HN županije kroz Hercegovačku večer u Posavini dajem svoj doprinos zbližavanju naših krajeva. Raduje me da se nastavlja jedna lijepa tradicija započeta prije tri godine te da zajednički i na ovakav način povezujemo sjever i jug, Posavinu i Hercegovinu. Hercegovina i Posavina imaju istinsko prijateljstvo koje ipak traje mnogo dulje nego ova naša druženja. I ono nikada nije i neće biti dovedeno u pitanje, što je mnogo puta dokazano - kazao je Herceg.

Filmsko srce

U festivalu, 21. po redu, oraška publika i brojni prijatelji festivala tjedan dana uživat će u najuspješnijim ostvarenjima jednogodišnje hrvatske filmske produkcije. Filmske vrpce iz Pule preseljene su u Orašje i samo se čeka da načelnik Đuro Topić i službeno otvori festival.

Već dulje od dva desetljeća Orašje početkom rujna otvara svoje veliko filmsko srce za najprestižniju regionalnu filmsku manifestaciju filmski festival Dani hrvatskoga filma Orašje 2016. Tu najljepšu filmsku priču Posavine počeo je pisati glumac Ivo Gregurević, zahvaljujući kojemu Orašje i Posavska županija postaju regionalna prijestolnica kulture i filmske umjetnosti.

Festivalska zavjesa bit će podignuta u subotu, 3. rujna, a spuštena u petak, 9. rujna.

Za razliku od brojnih festivala, na oraškom nema napetosti i neizvjesnosti jer nije natjecateljskog karaktera, a opušteno ozračje, jedinstvena zabava i topla posavska dobrodošlica, glavni su razlozi zbog čega se iz godine u godinu mnogi vraćaju, ali i stalno pristižu novi glumci, redatelji, Ivini prijatelji i poštovatelji njegova projekta.

Jedina nagrada na ovom festivalu je “Zlatni dukat” koji se dodjeljuje za doprinos razvoju filmske produkcije. Ove godine tu nagradu dobit će glumica Nives Ivanković, redatelj Hrvoje Hribar, a za pokroviteljstvo manifestacije “Zlatni dukat” ide Tomislavu Antunoviću.

Nova sportska dvorana

Iako se priželjkivalo i očekivalo da se ovogodišnji festival otvori u novoj sportskoj dvorani u Orašju, koja bi mogla primiti puno veći broj posjetitelja, nažalost, to se neće dogoditi pa će i 21. dani hrvatskog filma biti otvoreni i održani u kinodvorani u Orašju.

Zbog ograničenosti kapaciteta i velikog zanimanja, kako gostiju tako i domaćih gledatelja, brojni bi građani mogli tako ostati uskraćeni za premijeru.

Ipak, osim premijere, za koju je ulaznica nužna, za sve ostale filmove ulaz je slobodan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?