Otkrivanje dječjeg svijeta

Kroz znakovni jezik potiču djecu da se izraze i prije prvih ‘zvukovnih’ riječi

bebice
Foto: VL
1/2
27.04.2015.
u 11:10

Već godinu dana Udruga Baby signs iz BiH vodi radionice za roditelje i njihove bebe gdje mališane uče znakovnom jeziku kroz igru i druženje

Kako shvatiti i “čuti” što moja beba želi reći bez plača i obostrane frustracije? Kako ću pomoći svojoj bebi da se razvija i iskoristi svoje potencijale? Ovo su samo od nekih pitanja s kojima se Samir Omerović, diplomirani psiholog i jedan od certificiranih instruktora Baby sings programa, susreo kada se rodila njegova djevojčica prije tri godine. - Imao sam planove kako joj čitati knjige kad malo poraste, kako ćemo ići na planinu, u kino, u pozorište, na koncerte..., ali to sve treba čekati. Moralo je postojati nešto što će biti naše zajedničko i u čemu možemo uživati dok je vrlo mala. Tako sam na internetu pronašao tekstove o znakovnom jeziku za bebe, kazao je Samir. Kada je krenuo u avanturu učenja znakovnog jezika, nije ni sanjao kakav će to biti preokret u njihovom životu - kada je njihova djevojčica i prije samih zvučnih riječi počela komunicirati s njima.

Potencijali djeteta

- Ja kao psiholog i moja supruga Belma kao magistar odgojnih znanosti smo dosta istraživali načine kako kroz zabavu i svakodnevne aktivnosti razviti potencijale koje svako dijete ima, kazao je za "Večernji list" Samir dodavši da su se nakon toga certificirali za ovaj program, te su nakon iskustva sa svojim djetetom odlučili znanje podijeliti i s drugim roditeljima. Udrugu Baby signs pokrenuli su prošle godine i bilježe sve veću zainteresiranost. - Imaju dvije vrste radionica za roditelje i za roditelje i bebe. Prva radionica je namijenjena samo roditeljima i do sada smo održali tri takve radionice za dvadesetak roditelja. Na toj radionici roditelji nauče sve što je potrebno da bi ‘znakovali’ sa svojom bebom, ali i mnogo toga o samom razvoju potencijala bebe, kazao je Samir dodavši kako druga radionica podrazumijeva bebe i roditelje. Radionica koja traje u prosjeku dva i pol do tri sata obuhvaća samo šest roditelja i beba jer im se žele maksimalno posvetiti. Kazali su nam i kako će u skoro vrijeme organizirati i radionice za instruktore znakovnog jezika za bebe i posebne radionice za osoblje vrtića koji primaju djecu do tri godine.

Dob za ‘znakovanje’

Kažu da nema pravog vremena za početi iako na svojim radionicama imaju bebe od 12 do 20 mjeseci. Tako postoje tri vrste pristupa roditelja ‘znakovanju’. Prvi je od rođenja do osmog mjeseca. Drugi roditelji počinju kada beba ima između osam i dvanaest mjeseci. Prednost počinjanja u ovoj dobi je što beba brže shvaća i sama koristi znakove tako da ako želite brže rezultate, ovo je prava dob. Neki roditelji počinju još kasnije jer djeca nauče znakove u nekoliko dana ili čak odmah nakon pokazivanja. U ovoj dobi djeca će manje koristiti znakove jer će brže preći na govor. - ‘Znakovanje’ ima dosta koristi i pored razvoja govora i komunikacije. Moj savjet ili radije iskustvo je da se krene sa šest do osam mjeseci. Već nakon dva ili tri tjedna će dijete vratiti prvi znak, i to će biti veliki dan u životu djeteta i roditelja. Za nas je bio, kaže Samir. Za male bebe od četiri ili šest mjeseci potrebno je između tri ili četiri tjedna da beba vrati prvi znak tako da ga roditelji prepoznaju. Za starije bebe to je znatno kraće. Razvojna psihologija nas uči da bebe kad se rode imaju većinu neurona u mozgu već spremnih za akciju, njih više od 100 milijardi. Ali potrebno ih je uvezati, potrebno je stvoriti, ojačati čak i raskinuti neke veze među neuronima. ‘Znakovanje’ potiče stvaranje i jačanje veza među sinapsama na taj način što uvezuje različita središta u mozgu. - Roditelji nedvojbeno pamte cijelog života prve glasove, riječi, rečenice svoje djece. Radost otkrivanja bogatog dječjeg svijeta znakovni jezik nam je omogućio daleko ranije i podario mjesece uživanja i razumijevanja počevši od trenutka kad je malena prvi put ‘znakovala’ mlijeko, kazao nam je na kraju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije