orašje

Kroz ‘Narcisu’ javno o bolesti

15.12.2016.
u 08:00

Prošlo je osam godina otkako se nekolicina žena u Orašju, na čelu s aktualnom predsjednicom Valentinom Halilović, organizirala i osnovala Udrugu žena oboljelih od raka dojke “Narcisa” Orašje, koja je kasnije svoje djelovanje proširila i na druge dvije općine u PŽ. Pomoć ženama koje su se suočile s tom opakom bolešću – rakom dojke, ali i prevencija i podizanje svijesti javnosti o važnosti redovitih pregleda i ranog otkrivanja bolesti stalni su cilj “Narcise”. Posavke su kroz “Narcisu” javno progovorile o svojoj bolesti, o problemima s kojima se susreću, o svojim strahovima, ali i optimizmu i vjeri u život, u  čemu su veliku potporu, uz svoje obitelji, dobile i u udruzi. Osmi rođendan, kako nam kažu, svoje druge obitelji, proslavile su zajedno na tradicionalnom rođendanskom slavlju u Orašju. Uz rođendanske torte i prigodne darove, koje su uručili osobama koje im pomažu i prate njihov rad, rođendansko slavlje proteklo je uz pjesmu, ples i pozitivnu energiju koju, uostalom, “Narcisa” i pronosi svih ovih osam godina.

Ne bježe od bolesti ni javnosti

Iako su bile u slavljeničkom raspoloženju, nekoliko članica udruge i njihova potpora nisu bježali ni ovoga puta od mikrofona. Hrabro su i ovaj put progovorile o svojoj bolesti. Od 2014. godine 38-godišnja Jasmina iz Odžaka bori se s bolešću i dalje je pod kemoterapijama. Iako je stanje neizvjesno, Jasmina je zajedno sa svojim prijateljicama sudjelovala na proslavi 8. obljetnice udruge “Narcisa”. - Bez obzira na sve, idemo dalje i slavimo novi život. U udruzi sam od početka kad su me njezine članice posjetile, podigle na noge i dale mi novu snagu. Tada sam uvidjela da je to za mene novi početak života. Potpora obitelji i okoline iznimno je velika i jako važna. Potrebna je svima nama, ali s druge strane, ne želimo da nas netko sažalijeva. Ovakva okupljanja su dobrodošla svima nama, osobito kroz izvrsnu suradnju s “Narcisom” iz Orašja. U Odžaku smo dobro prepoznate i podigle smo svijest i kod ostalih žena da se trebaju kontrolirati i da bolest nije kraj života, poručila je Jasmina.

Bolest nije kraj života

Anđelka iz Oštre Luke također redovito sudjeluje na svim događajima koje udruga organizira, a rođendanska slavlja ne propušta. Anđelka je članica “Narcise” od samog osnutka. - Operirana sam prije 11 godina u svojoj 28. godini i udruga mi puno znači. Poručila bih ženama da bolest nije kraj života. Imamo potporu i od viših razina vlasti. Osjećam se sretno i nama bolesnima je svaki dan kao godina i zato trebamo slaviti, kazala je Anđelka. Ana iz Domaljevca je 2012. oboljela, a kad su joj rekli za dijagnozu, kaže, bilo je jako teško i bolno. - Kad sam se uključila u udrugu, ništa nisam znala o bolesti i potpora članica mi je puno značila. Ženama koje strahuju i nisu svjesne opasnosti savjetujem da se obvezno javljaju liječniku na preglede i da posjećuju edukativna predavanja, poručila je Ana. Liječnice Doma zdravlja Orašje i Županijske bolnice Orašje uz svoje su pacijentice i kad su tužne i kad plaču, kad strahuju, ali i kad se vesele. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?