što je financirala europska unija

Kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan za BiH od kraja 2021. do danas odobrena i izdvojena 715,2 mil. eura

30.07.2023.
u 15:48

Pomoć Europske unije za BiH od ključnog je značaja za unaprjeđenje gospodarskog stanja, životnog standarda... Istražili smo koliko je iznosilo IPA III financiranje do danas

Uz kontinuiranu političku i svaku drugu potporu u procesu ubrzanja prema punopravnom članstvu, Europska unija je i ključni financijski partner Bosni i Hercegovini u realizaciji niza projekata - od infrastrukture, preko energetike pa do razvoja malog i srednjeg poduzetništva, a posebno vrijedna financijska injekcija realizira se kroz novi IPA III mehanizam pretpristupne pomoći. Unatoč činjenici da financiranje iz ovoga paketa ovisi o zrelosti predloženih projekata, IPA III koristi se i kao ključni mehanizam kada je riječ o Investicijskom okviru za zapadni Balkan.

Okvir pomoći

Kako je u izjavi za Večernji list objasnio Ferdinand Koenig, glasnogovornik Izaslanstva Europske unije i Ureda posebnog predstavnika Europske unije, BiH je korisnica pomoći pružene kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), a koji se također financira kroz IPA III. Kroz IPA III za BiH su odobrena i izdvojena ukupno 715,2 milijuna eura, i to kroz tri paketa - u prosincu 2021. iznos je bio 404,7 milijuna eura, u lipnju prošle godine 6,9 milijuna eura te u lipnju ove godine 303,6 milijuna eura.

Kada je pak riječ o izravnom financiranju kroz IPA III mehanizam, treba podsjetiti kako se, u skladu s novim IPA okvirom (IPA III 2021. - 2027.), sredstva izdvajaju na temelju relevantnosti politika i zrelosti projekata iz godišnjeg prijedloga projekata zemlje korisnice. - Drugim riječima, nužno je da projekti imaju visok stupanj pripremljenosti, uz postojanje sektorskih cjelodržavnih strategija, jasnih provedbenih aranžmana i drugih elemenata kako bi zemlja u potpunosti iskoristila raspoloživa sredstva - objasnio je Koenig. Nadalje, ocjene dostavljenih projekata i izdvajanje sredstava su, dodao je, povezane i s reformskim procesima, što iziskuje visok stupanj koordinacije svih aktera i političku posvećenost reformama. U dosadašnjim ciklusima BiH je kroz IPA III mehanizam dobila gotovo 190 milijuna eura. Koenig je tako naveo kako je u prvoj godini IPA III ciklusa (godišnji akcijski plan IPA 2021.) Komisija dodijelila 73 milijuna eura za BiH, dok je za godišnji akcijski plan IPA 2022. Komisija izdvojila 45,5 milijuna eura. IPA III također uključuje 70 milijuna eura iz Paketa energetske podrške BiH, dodijeljenog u okviru godišnjeg akcijskog plana IPA 2023. - BiH trenutačno radi na izradi prijedloga programa projekata za IPA 2024. - dodao je Koenig.

Kao što je vidljivo iz opisa preduvjeta za privlačenje sredstava iz IPA III mehanizma, vidljivo je kako su u fokusu zrelost projekata i visok stupanj pripremljenosti, a takvo što zasigurno upućuje na zaključak da BiH, ako želi dobiti više novca iz europske blagajne, mora posložiti unutarnje prioritete, uključujući bolju koordinaciju među akterima, ali i stabilnu političku situaciju.

Naime, jasno je kako, za razliku od prethodnih godina, nema definiranog alociranja sredstava po zemljama unaprijed za svaku godinu, nego se to radi na osnovi relevantnosti politika i zrelosti predloženih projekata po zemljama na godišnjoj razini. No, način alokacije sredstava također nastoji osigurati ravnotežu između rezultata i nastojanja da sredstva budu distribuirana zemljama u skladu s načelom “fer raspodjele”.

Važnost reformi

Politika EU-a proteklih nekoliko godina bila je da se svih šest partnera sa zapadnog Balkana tretira jednako u pogledu pristupa projektima, programima, fondovima i drugim inicijativama EU-a. Međutim, kako je već ranije objašnjeno, kako zemlja napreduje na putu prema EU i provodi reforme, dobiva i više prilika za korištenje pretpristupnih fondova, posebice iz okvira IPA III, koji je konkurentniji i nagrađuje rezultate.

To je svakako jasan signal vlastima u BiH, odnosno na svim razinama, da pokušaju iskoristiti zamah koji postoji od početka ove godine, ali i raspoloženje unutar europskih institucija, kako bi BiH pozicionirali među države koje će od europskog novca imati još veću korist kada govorimo o gospodarstvu, ali i učinkovitosti institucija.

Europska unija spremna je, to je jasno iz svih dosadašnjih izjava, nastaviti pružati ruku suradnje i pomoći, nastojeći ojačati gospodarsku sliku u BiH, a usporedno s tim biti i važan partner u ispunjavanju brojnih političkih i tehničkih reformi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?