Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ

Krizni stožer poziva građane na odgovornost i primjenu preporuka i naredbi

20.08.2020.
u 15:16

Epidemiološka situacija u HBŽ pogoršava se iz dana u dan, a trenutno je 84 oboljelih od Covida 19, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za medije koju je organizirao Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ.  Do jutros taj broj bio je 78, no, pred konferenciju je stigla potvrda za još 6 zaraženih slučajeva s područja Tomislavgrada, kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ dr. Diana Mamić. Broj zaraženih bit će i veći budući da građani ne poštuju mjere zaštite, a tijekom jučerašnjeg dana na testiranje je poslan veliki broj uzoraka čiji rezultati se očekuju u večernjim satima.

Najviše zaraženih je u Livnu 39,  u Tomislavgradu ih je 20,  Drvaru 25, dok Glamoč, Kupres i Bosansko Grahovo za sada nemaju zaraženih.
U HBŽ-u je od početka pandemije testirane su 1172 osobe, sa ukupno 1451testom, a COVID-19 potvrđen je kod 151 osobe, kazala je predsjednica Kriznog stožera i ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije, Vasilija Broćeta. Dr. Mamić je dodala i kako se sa tri smrtna slučaja u Drvaru, riječ je o osobama starije životne dobi, broj umrlih  povećao na pet (5). Ranije su umrle dvije osobe iz Livna.

S današnjim danom izliječene su 62 osobe. Pitali smo dr. Mamić kakva je starosna struktura oboljelih te doznali kako je najveći postotak zaraženih u dobi od 20 do 44 godine (43,45 %), od 55 do 64 godine 18,62 %, od 45 do 54 godine 15,86 %, od 65 do 74 godine 11,03 %, a manji broj oboljelih pripada starijoj, odnosno mlađoj populaciji. Trenutno su hospitalizirane dvije osobe u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Među zdravstvenim djelatnicima trenutno je šest (6) zaraženih i to 3 liječnika, dvije medicinske sestre i jedan vozač, a u izolaciji je 10 zdravstvenih djelatnika.

Ministrica Broćeta je na konferenciji apelirala na građane da se pridržavaju preporuka i naredbi izdanih od strane Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, te pozvala sve građene HBŽ na odgovorno ponašanje jer je to jedini način da se suzbije daljnje širenje koronavirusa.  Dodala je i kako je za 7. rujna najavljen početak školske godine, te kako će, ako se nastavi tendencija rasta broja zaraženih, njen početak biti upitan.
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, Dijana Mamić govorila je detaljnije o epidemiološkoj situaciji i dodala: "Već dugo vremena nema niti jedan dan da nemamo pozitivnih slučajeva. Naglašavam da za područje grada Livna i drugih općina, a ponajviše iz Livna, rezultati testiranja još nisu pristigli i vjerojatno će biti kasno večeras ili rano ujutro. Tu očekujemo veći broj zaraženih jer su testirane osobe već razvile kliničku sliku, ili su bile u bližem kontaktu s već zaraženim osobama.“

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije