Osim što se negativno odražava na izravna strana ulaganja, kriza dovodi u pitanje i financijska sredstva

Kriza i izbjegavanje dijaloga udaljava BiH od blagajne vrijedne 14 milijardi eura

30.01.2022.
u 16:16

Velika politička kriza kojoj svjedočimo, a koja je posljedica brojnih neriješenih pitanja iz prošlosti, osim što se negativno odražava na izravna strana ulaganja te odbija potencijale investitore od BiH, dovodi u pitanje i znatna financijska sredstva iz različitih europskih pretpristupnih fondova. Ovih dana smo svjedočili izjavi koju su potpisali zastupnici iz četiri političke grupacije u Europskom parlamentu i koji su pozvali Vijeće i države članice EU-a da uvedu sankcije Miloradu Dodiku, "osim ako radikalno ne promijeni kurs i ne poduzme konkretne korake za deeskalaciju trenutačnih napetosti", a u istoj izjavi se najavljuje i kako bi IPA 3 sredstva za RS trebala biti stvar temeljitog razmatranja te je više nego očito kako bi zbog cjelokupne situacije mogli ispaštati i građani RS-a, ali i cijele BiH, piše Večernji list BiH. 

Iznimna prilika

IPA 3 iznimna je prilika za unaprjeđenje gospodarskih prilika, no, s obzirom na to da politička kriza itekako utječe i na pitanje koordinacije domaćih predstavnika i različitih razina vlasti, upitno je koliko će BiH, čak i ako se izbjegnu sankcije za jedan dio države, moći učinkovito povlačiti sredstva iz ove blagajne. Naime, poznato je kako IPA III mehanizam nema unaprijed pripremljene iznose za svaku državu pojedinačno, a to u startu znači da će količina sredstava koju će BiH moći povući iz blagajne vrijedne 14 milijardi eura ovisiti isključivo o kvaliteti projekata, ali i spremnosti za unutarnji dogovor. Međutim, kao što je vidljivo, unutarnji dogovor je i dalje je nedostižan, što za sobom nosi i brojne negativne posljedice.

Zbog cjelokupne političke situacije moguće je da će biti upitna i isplata druge tranše makroekonomske pomoći BiH u iznosu od 125 milijuna eura koje su entiteti trebali podijeliti u sklopu pomoći za oporavak ekonomije.

Iz Izaslanstva Europske unije u BiH nedavno su za Večernji list pojasnili kako druga tranša makrofinancijske pomoći BiH nije odgođena, ali zemlja riskira izgubiti je ako se nastavi s trenutačnom blokadom državnih institucija i nedostatkom napretka.

Potreba za dogovorom

U međuvremenu, nije se mnogo promijenilo na stabilizaciji političkih prilika u BiH, sukobi su se nastavili, dok međunarodni izvori financiranja s oprezom gledaju na sve što se događa u BiH posljednjih mjeseci. Zbog svega navedenog raste potreba konačnog otvaranja dijaloga i postizanja kompromisa predstavnika triju konstitutivnih naroda oko ključnih pitanja koja trebaju BiH usmjeriti prema konačnom cilju, a to je funkcionalna država ravnopravnih konstitutivnih naroda. Ipak, Europska unija svjesna je koliko je BiH potrebna pomoć, a tomu svjedoči i činjenica da su u punom jeku aktivnosti iz zajedničkog projekta Europske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke - EU4BusinessRecovery - za pomoć poduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih COVID-19 pandemijom. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije