Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Krivotvorenu robu sve se više pokušava uvesti u BiH

26. ožujka 2019. u 10:12 0 komentara 76 prikaza

U posljednje dvije godine u BiH primjetno je povećanje broja pokušaja uvoza krivotvorene robe, uglavnom poznatih svjetskih marki, a to je trend koji je zahvatio cijelu Europu, u kojoj čak 6,8% uvoza vrijednog 121 milijardu eura otpada na krivotvorine.

Oduzeto 90.000 komada

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH kažu kako je teško doći do podataka o vrijednosti oduzete, točnije, krivotvorene robe, ali da je činjenica da se posljednjih godina sve više takve robe pokušava uvesti u BiH, pišu Nezavisne. “Ako carinska tijela posumnjaju da određena roba koja se uvozi u BiH predstavlja krivotvorinu poznatih svjetskih marki, imaju pravo takvu robu zadržati, a od nositelja prava zatražiti da izvrši stručnu procjenu o tome je li riječ o krivotvorini ili nije.

Ako se utvrdi da postoji osnova sumnje da roba predstavlja krivotvorinu neke od poznatih svjetskih marki koje su zaštićene i u BiH, UNO robu zadržava sve do okončanja postupka pred nadležnim sudom i donošenja pravomoćne sudske odluke”, rekli su u UNO. Prema njihovim podacima, tijekom 2017., 2018. i prvim mjesecima 2019. oduzeto je gotovo 90.000 komada razne robe, a najviše je bilo pokušaja uvoza odjeće svjetski poznatih marki kao što su “Adidas”, “Tommy Hilfiger”, “Louis Vuitton”, “Versace”, zatim parfema, torbi, ali i pumpi za vodu, bombona, kondoma, naočala, tenisica i razne tehničke robe.

Kao i u BiH, i u EU sve veći problem predstavlja pokušaj uvoza krivotvorene roba koja unatoč strogim kontrolama sve više osvaja tržište. Prema izvješću Ureda za intelektualno vlasništvo i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, 6,8% uvoza u EU je krivotvorena i piratska roba vrijedna 121 milijardu eura, a ove informacije zasnovane su na podacima od oko pola milijuna carinskih zapljena različitih međunarodnih organizacija.

Odjeća, obuća, parfemi

Očekivano, najviše se krivotvore odjeća, obuća, satovi, parfemi, kozmetika, igračke i nakit, ali zabrinjava to što se među krivotvorenim proizvodima sve više nalaze farmaceutski proizvodi, hrana, piće i medicinska oprema, zbog čega je potencijalno ugroženo i zdravlje stanovništva.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.