MMF ODGAĐA

Kreditna sredstva neće stići, mirovine i plaće će kasniti

sv-mmf-txt.jpg
Foto: import
12.12.2013.
u 09:29

Da će uplata tranše biti odgođena, potvrdio je i premijer FBiH Nermin Nikšić

Zbog neusvajanja proračuna Bosne i Hercegovine za 2014. u roku koji je predložio MMF, kreditna sredstva koja su trebala leći na račun BiH još će neko vrijeme sačekati. Razmatranje petog pregleda u okviru stand by aranžmana, kao i zahtjeva vlasti za produžetak i povećanje tekućeg aranžmana od izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), odgađa se do siječnja 2014. godine, u očekivanju usvajanja proračuna institucija BiH za 2014., izjavio je jučer za Fenu rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan.

Nema novca

Da će uplata tranše biti odgođena, potvrdio je i premijer FBiH Nermin Nikšić. “Na sljedećoj sjednici Vlade Federacije u četvrtak donijet ćemo mjere za saniranje situacije nastale neusvajanjem državnog proračuna za 2014. godinu u roku koji je postavio MMF, a što odgađa isplatu sljedeće tranše stand by aranžmana do kraja siječnja i proizvodi ozbiljne posljedice po financijsku stabilnost entiteta”, rekao je federalni premijer Nermin Nikšić. Kao prvog krivca za neusvajanje državnog proračuna imenovao je Predsjedništvo BiH, ističući da je svejedno jesu li članovi Predsjedništva iz neznanja, ili s namjerom minirali ili usporili aranžman s MMF-om. On je naglasio kako nikada ranije nije zabilježen veći nedostatak novca u entitetskim proračunima, te da Federacija u idućoj godini treba servisirati oko milijardu i 700 milijuna duga po raznim osnovama.

Financijski kolaps

Nikšić je još ranije kazao kako će kašnjenje uplate kreditnih sredstava od MMF-a dovesti do kašnjenja mirovina, invalidnina kao i plaća državnim službenicima i namještenicima u Bosni i Hercegovini. Jednom riječju, u siječnju se u Bosni i Hercegovini očekuje financijski kolaps zbog činjenice da državni proračun nije usvojen u zadanom roku. Govoreći o tome hoće li se ispoštovati novi rok - 20. prosinca, u kojem mora doći do deblokade više od 130 milijuna KM sredstava Svjetske banke radi njihovog plasiranja za podršku razvoju malih i srednjih poduzeća preko Fondacije OdRaz, premijer Federacije BiH rekao je da će se vidjeti kad će se i hoće li se to realizirati, da će on učiniti sve da se to pitanje riješi, ali i kako to zavisi od sedam ministara imenovanih u Upravni odbor Fondacije. Podsjetimo, proračun institucija BiH trebao je, kao i entitetski proračuni, biti usvojen do 9. prosinca, što je bio uvjet MMF-a za iduću tranšu kreditnog novca. Očekuje se da će o proračunu institucija BiH za iduću godinu u Parlamentu BiH biti raspravljano danas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije