nećete pogriješiti

Kraljica sarma - recept uz koji će vam uvijek savršeno ispasti...

sarma
17.12.2020.
u 07:50

Mnogima je Božić nezamisliv bez sarme, ali i sama zima. Ako ste početnik, uz ovaj recept nećete pogriješiti. Sastojci su točno odmjereni, a savijanje sarme opisano do u detalj, piše 24sata.hr.


Sarma 

Sastojci:

500 g mljevenog mesa,

glavica kiselog kupusa,

10 dag slanine,

glavica luka,

češanj češnjak,

10 dag riže,

žličica mljevene paprike,

dvije žličice soli,

pola žlice mljevenog papra,

suho meso s kostima, slanina ili 30 dag suhih rebarca,

pet dag brašna,

ulje,

koncentrat rajčice

Priprema:

Na samom početku, odvojite listove kupusa i provjerite jesu li dobri za motanje. One, koji su se raspali, stavite sa strane i iskoristite kao podlogu. Prelijte listove vrućom vodom i ostavite kratko da stoji kako bi kiseli kupus otpustio svoju kiselost. Ako želite da sarme budu nešto kiselije, nemojte ostaviti listove da stoje u vodi predugo. Dovoljno je svega par minuta. Izlijte vodu. 

Suho meso kratko prokuhajte, properite i prolijte vodu. 

Nasjeckajte luk, češnjak i slaninu na kockice. Zadebljanja kupusovog lista podrežite. To se radi zato jer je tako lakše smotati sarmu. Rižu stavite u zdjelicu i napunite je hladnom vodom. Prođite prstima kroz rižu kako bi se oprala. Ponovite postupak sve dok voda u kojoj ste prstima promiješali rižu nije čista. Potom ocijedite vodu.

Propirjajte luk na ulju, dodajte nasjeckani češnjak i potom mješavinu prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i popaprili. U posudu s mesom stavite ispranu rižu, nasjeckanu slaninu i žličicu mljevene paprike te promiješajte. Slaninu ako želite također možete kratko popržiti s lukom. Dodajte i ostale začine. 

Listove kupusa počnite puniti. List stavite u lijevi dlan tako da su vanjski dijelovi lista vama uz dlan. Uzmite mješavinu mesa i riže rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba. Taj dio lista preklopite preko sredine gdje vam stoji meso.

Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa. Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu.

Vaša prva sarmica je gotova. Na isti način slažite i ostale. Što ih budete više slagali, bit će sve lakše. 

Lošije listove koje ste ostavili sa strane možete sada iskoristiti kao podlogu za sarmu. Poredajte ih po dnu posude, a ako želite možete ih narezati na rezance i na taj način obložiti dio lonca. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorile. Posložite sarme, dodajte suho meso ili deblje rezanu slaninu, a na vrh stavite još list do dva kiselog kupusa. Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuhati. Čim počne kipjeti, smanjite vatru i kuhajte dva sata. 

Na kraju dodajte zapršku. U tavi zagrijte veliku žlicu masti, dodajte punu žlicu brašna i miješajte na laganoj vatri. Potom dodajte mljevene paprike i malo vode te sve to zajedno uliti u lonac sa sarmom. Po želji u zapršku možete dodati i koncentrat rajčice. Pustite da se sarma kuha još 10 minuta.  

Mali savjet: Miješate li zapršku pjenjačom, manja je mogućnost da će vam se stvoriti grudice. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?