DRAGAN ČOVIĆ:

Krajnje je opasno za BiH ako Bošnjaci opet izaberu dva člana Predsjedništva

Dragan Čović
Foto: VL FOTO
03.12.2013.
u 15:50

- Željeli smo da se napravi dogovor, ali nismo se svi mogli držati ključnih principa ili nismo svi do kraja razumjeli kolika prijetnja prijeti BiH ako bi Hrvati došli u poziciju da Bošnjaci ponovo izaberu dva člana Predsjedništva. To je krajnje opasno za BiH - rekao je Čović

''Bojim se da smo iscrpili mogućnost da nađemo rješenje za dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine'', izjavio je za Anadolu Agency predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović komentirajući 16-satne neuspješne pregovore bh.lidera u Pragu o implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ''Sejdić-Finci''.

Iako je europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele poslije sastanka rano jutros izjavio da su dogovoreni sastavi i model izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta BiH, te da je postignut i napredak u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH, Čović naglašava da ''ništa nije dogovoreno, dok se sve ne dogovori'' i da to neki moraju shvatiti.

Priznaje da je napravljen veliki napredak oko Doma naroda BiH. Ipak, kaže, kako je ostalo da se definira način glasanja i broj delegata. Njegov prijedlog je da Dom naroda odlučuje natpolovičnom, većinom glasova ukupnog broja članova.

U Domu naroda bi, po njemu bi trebalo biti po pet, šest ili sedam izaslanika iz svakog naroda, te tri iz reda ostalih. Vjeruje da se došlo do te razine da se u pogledu izbora u Dom naroda može potpisati zajednička deklaracija.

No, ključni problem je i dalje Predsjedništvo BiH.

''Što se tiče Predsjedništva BiH, otišli smo skroz unazad. Mislim da smo do kraja iscrpili model ''plutajućih modela'' u FBiH u smislu izravnog izbora članova Predsjedništva BiH, jer je bila evidentna neprirodna želja SDP-a da pokuša stvoriti ambijent u kojem će u konačnici ponovno biti moguć izborni inženjering.

Do kraja ćemo i konzistentno pratiti ono što smo u Bruxellesu potpisivali zadnji put 1. listopada, gdje se kaže da ćemo Ustavom definirati da neće jedan narod drugom birati predstavnike'', kazao je Čović za AA, dodajući kako su uzalud predlagali na stotine modela zaštite od izbornog inženjeringa.

'Željeli smo da se napravi dogovor, ali nismo se svi mogli držati ključnih principa ili nismo svi do kraja razumjeli kolika prijetnja prijeti BiH ako bi Hrvati došli u poziciju da Bošnjaci ponovo izaberu dva člana Predsjedništva. To je krajnje opasno za BiH, što ne znači da ne trebamo tražiti rješenja'', smatra Čović.

Ključne riječi

Komentara 2

FY
Fuck you Mother Fucker
10:45 04.12.2013.

HDZ-u mora biti priznato pravo da oni imaju stalno svog clana predsjednistva BiH, a Bosnjaci su izabrali Hrvatima Komsica, posto je ocigledno da Sejdic-Finci ekipa u Bosni ne postoji, tacnije to je fiktivna grupa koja ne postoji, ono postoji na papiru i apsolutno nije tacno da oni nisu do sad mogli birati svog clana predsjednistva i apsolutno nije tacno da ih ima nesto malo manje od Hrvata u BiH i apsolutno nije tacno da ih vecina zivi u vecinskim bosnjackim podrucjima pa da su zapravo oni glasali za Komsica, uz naravno Srbe i Hrvate sa vecinskih bosnjackih podrucja, koji po defaultu glasaju za nebosnjacke multikulti kadrove iz zelje da im Bosnjak ne vlada? Za stalnog HDZ clana predsjednistva BiH spremni!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?