sjednica

Krajem travnja počinje deratizacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji

vlada
24.03.2016.
u 15:56

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na današnjoj sjednici u Mostaru prihvatila je Program provedbe proljetne faze obveznog preventivnog sustavnog deratiziranja na području HNŽ-a u 2016. godini, koji će se obaviti od 25. travnja do 31. svibnja.

 Program je prihvaćen na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, a imajući u vidu kako se obvezno preventivno sustavno deratiziranje na području HNŽ-a nije provodilo već duže vremensko razdoblje, priopćili su iz Vlade HNŽ-a.

Svrha je programa svođenje broja glodavaca na prihvatljivi minimum, kako bi se, između ostalog, eliminirala mogućnost prenošenja velikog broja zaraznih bolesti i smanjile ekonomske štete.

Vlada je, radi ostvarivanja ušteda i stabiliziranja županijskih financija, iznova donijela Odluku o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika u ministarstva i druga tijela uprave, te zaposlenika u ustanovama i drugim institucijama koje se financiraju iz Proračuna HNŽ-a, kao i iz izvanproračunskih fondova HNŽ-a u razdoblju od 1.4. do 30.6. 2016. godine.

Istaknuto je kako se Odluka ne odnosi na zapošljavanje u slučaju smrti, odlaska u mirovinu ili prelaska u drugu instituciju ili u drugim iznimnim slučajevima, o čemu odluku donosi Vlada, kao i na zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama na koje se primjenjuje odluka Vlade o davanju ovlasti Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa za odobravanje prijama zaposlenika.

Također, Vlada je obvezala tijela županijske uprave, ustanove i druge institucije koje se financiraju iz Proračuna, te izvanproračunske fondove da dostave informaciju o dosadašnjoj provedbi ove Odluke. Na današnjoj sjednici Vlada je razmotrila i prihvatila Informaciju o izradi Zakona o državnoj službi u HNŽ-u, te je zaduženo Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave da u što kraćem roku priredi prednacrt toga Zakona.

Iz resora Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, a sa svrhom usklađivanja obrazovnih procesa s potrebama tržišta rada, Vlada je usvojila Zaključak kojim se od javnih visokoškolskih ustanova HNŽ-a traži da, prije otvaranja novih studijskih programa, zatraže mišljenje Vlade.

Iz resora Ministarstva gospodarstva, Vlada je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu HNŽ-a, koji će biti upućen u daljnju skupštinsku proceduru, te usvojila informacije o realiziranju elektroenergetske bilance i prometu naftnih derivata za 2015. godinu na području HNŽ-a, kao i Plan proizvodnje i potrošnje električne energije i Plan prometa naftnih derivata za 2016. godinu.

Istaknuto je kako ukupna planirana proizvodnja električne energije na području HNŽ-a iznosi 2 635 272 MWh, što je za 205 074 MWh manje od ostvarene proizvodnje u 2015. godini. Planirane količine naftnih derivata u 2016. godini su 89 509 tona, a u 2015. godini potrošeno je 85 625 tona.

Također, Vlada je prihvatila Informaciju Ministarstva gospodarstva o nelegalnom eksploatiranju mineralnih sirovina na području HNŽ-a u kojoj je istaknuto kako je tijekom 2015. godine na ukupno sedam lokaliteta utvrđeno protuzakonito eksploatiranje mineralnih sirovina iz mjerodavnosti rudarske inspekcije, te su poduzete zakonom propisane mjere.

Budući da u određenim slučajevima postoje mjerodavnosti federalnih tijela, Vlada je zaključila kako postoji potreba da federalna i županijska tijela, u suradnji s MUP-om, provode pojačan inspekcijski nadzor i stalne zajedničke akcije kako bi se zaštitili prirodni resursi HNŽ-a od nelegalnog eksploatiranja. 

Sukladno Akcijskom planu HNŽ-a koji proistječe iz Reformske agende, Vlada je imenovanjem radnih tijela pokrenula postupak donošenja Strategije HNŽ-a za borbu protiv korupcije.

Također, usvojen je Zaključak o usklađivanju rashoda s prihodima, Operativni plan i Odluka o utvrđivanju grantova za isplatu za mjesec ožujak 2016. godine, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?